Budi dio naše mreže
Izbornik

Apostolski nuncij u RH nadbiskup Giorgio Lingua predao vjerodajnice Predsjednici

Zagreb (IKA)

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović primila je u četvrtak 3. listopada vjerodajnice novog apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj nadbiskupa Giorgia Lingue, izvijestila je Apostolska Nuncijatura u Republici Hrvatskoj.

Za početak svoje misije Apostolski nuncij mons. Lingua predvodit će Euharistijsko slavlje u četvrtak 17. listopada 2019., u 18. sati u zagrebačkoj Katedrali.

 

Foto Ured Predsjednice RH

Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua doputovao je u Zagreb u petak 20. rujna 2019. godine te je u prvoj izjavi za medije kazao kako je dosta pročitao o povijesti i o svetosti hrvatskog naroda tako vjernog Crkvi i tako bogate prošlosti.

Ovdje sam kao Papin predstavnik. Bit će mi zadovoljstvo ojačati veze s hrvatskim narodom koji je jedan od najbližih Rimskoj Crkvi. Mislim da ću započeti polagano otkrivati  bogatstvo, ljepote ove zemlje kojima sam se mogao diviti već silazeći iz zrakoplova.”

O tome je li u svojem radu imao prilike susretati Hrvate, nuncij Lingua je rekao: “Imao sam tajnika Hrvata na Kubi – mons. Većeslava Tumira s kojim sam imao odličnu suradnju i koji me nastavlja skoro svakodnevno informirati o događanjima u Japanu. Bilo je jako lijepo surađivati s njime. Na Kubi sam također imao blisku suradnju s Družbom koja je potekla iz Hrvatske, s Kćerima Milosrđa s. Marije Propetog Isusa Petković. Iako su sve tri sestre koje djeluju na Kubi Paragvajke, jedna od njih djelovala je ovdje u Hrvatskoj šest godina. Na Kubi sam upoznao i jedan novi hrvatski pokret. Ne mogu se sjetiti njihovog imena, ali rade mnogo s mladima animirajući ih. Upoznao sam te mlade pune poleta. Oni rade vrlo dobro s mladima u župama.”

Papa Franjo imenovao je dosadašnjeg apostolskog nuncija u Kubi, naslovnog nadbiskupa Tuscanie mons. Giorgia Lingua novim apostolskim nuncijem u Republici Hrvatskoj 22. srpnja.

Nadbiskup Giorgio Lingua rođen je 23. ožujka 1960. u Fossanu (Cuneo) u Italiji. Zaređen je za svećenika 10. studenoga 1984. i inkardiniran u biskupiju Fossano. Postigao je doktorat iz kanonskog prava. U diplomatsku službu Svete Stolice ušao je 1. srpnja 1992., a obavljao je diplomatsku službu u Apostolskim nuncijaturama u Obali Bjelokosti i u Sjedinjenim Američkim Državama, u Državnom tajništvu Svete Stolice u Odjelu za odnose s državama te u Apostolskim nuncijaturama u Italiji i u Srbiji. Apostolskim nuncijem u Iraku i u Jordanu imenovan je 4. rujna 2010. te 17. ožujka 2015. nuncijem na Kubi. Osim materinskog talijanskog jezika govori francuski, engleski i španjolski.

Nuncij Lingua šesti je predstavnik Svetog Oca u samostalnoj hrvatskoj državi. Njegovi prethodnici bili su mons. Giulio Einaudi (29. veljače 1992. – 4. kolovoza 2003.), mons. Francisco-Javier Lozano Sebastián (4. kolovoza 2003. – 10. prosinca 2007.), mons. Mario Roberto Cassari (14. veljače 2008. – 10. ožujka 2012), mons. Alessandro D’Errico (21. svibnja 2012. – 27. travnja 2017.) i mons. Giuseppe Pinto (1. srpnja 2017. – 16. travnja 2019.).