Budi dio naše mreže
Izbornik

Dan mladih Vrhbosanske nadbiskupije

Komušina (IKA/KTA)

U župi Uznesenja BDM Komušina 24. i 25. svibnja i na brdu Kondžilo, 48. put po redu, pod geslom „Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po riječi Tvojoj (Lk 1, 38)“ obilježen je Dan mladih Vrhbosanske nadbiskupije. Kao i svake godine organizatori susreta bili su Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. (NCM) i župa Komušina.

Obilježavanje Dana mladih u marijanskom svetištu započelo je u petak 24. svibnja slavljem mise i prigodnom programom nakon kojeg je uslijedilo i klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, javlja nedjelja.ba. U subotu 25. svibnja hodočasnike, kako mlade tako i one starije, dočekivali su volonteri NCM-a. Nakon pokorničkoga bogoslužja bila je prigoda za sakrament pomirenja kojega je dijelilo desetak svećenika, a neko vrijeme ispovijedao je i vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

Točno u 10 sati, župnik i čuvar svetišta preč. Boris Salapić te vlč Predrag Stojičević, župnik u Žepču, zajedno s vjernicima, molili su pred slikom Gospe Komušanske. Potom su blagoslovili one koji su nosili sliku te poveli svečanu procesiju, u kojoj je ove godine sudjelovalo više oko 1500 vjernika iz svih krajeva BiH, ali i iz Hrvatske te ostalih zemalja Europske unije u kojima žive Hrvati. Cijelim putem do brda Kondžilo, koji je dug nekoliko kilometra, nošena je Gospina slika, moljena krunica te su se pjevale marijanske pjesme. Neki od hodočasnika su koračali bosi.

Dolaskom na uzvišenje, na kojem se nalazi vanjski oltar i kapelica, započelo je euharistijsko slavlje koje je predvodio kardinal Puljić u koncelebraciji s 30-ak svećenika. Okupljenima se na početku obratio i poželio dobrodošlicu preč. Salapić. Kardinal Puljić misu je prikazao za mlade, domovinu BiH i mir u svijetu.

U homiliji kardinal Puljić ponovno je istaknuo kako su hodočasnici došli na zavjetno mjesto moliti se i pokoru činiti. Nakon pokore i ispovijedi Bog sve stvara novo. Na svoj način i Gospa je to doživjela, rekao je kardinal Puljić, ističući ljepotu uloge Bezgrešne čiji je odgovor uzet za geslo 48. susreta Dana mladih. „To je novi početak. U tom času kad je pristala Duh Sveti je pod Marijinim srcem utjelovio Sina Božjega“, istaknuo je kardinal Puljić, napominjući kako Bog od svakog čovjeka traži suradnju.

Upozorio je također da današnje vrijeme želi urušiti obitelj bez koje nema života te da dar vjere nismo zaslužili – „to nam je darovano“. „Dar vjere imamo da možemo ‘liječiti’ svoju slabu narav sakramentom ispovijedi i da možemo poput Marije na ovom vrhu reći ‘evo me’“, ustvrdio je te mladima ponovno objasnio razliku između i zanimanja, između onoga što smo stalno i onoga što radimo da bismo zaradili za život. Potom je progovorio o javnom mnijenju i vremenu urušavanju brakova i opće nesreće u zvanju, bilo svećeničkom, redovničkom ili laičkom. Na kraju je kao pastir mjesne Crkve potaknuo mlade da izaberu svoje zvanje i da svim srcem žive to što su odabrali.

Misu, koju su izravno prenosili Radio Marija BiH i Radio Posavina, animirao je zbor mladih Frama bend iz Kiseljaka. Nakon Mise vjernici su se ponovno u procesiji uputili prema crkvi gdje je za sve bila organizirana okrepa.

I ove godine, kao i prethodne, u subotnjem programu za mlade koji su došli na proslavu Dana mladih Vrhbosanske nadbiskupije organizirane su Olimpijske igre, tako da su svi imali priliku sudjelovati i pokazati svoj timski rad te natjecateljski duh i okušati svoju sportsku sreću u raznim disciplinama, kao što su: trčanje u vrećama, alka, lov na blago, pobijedi prepreku, prebaci lopticu, prenesi limenku, drž’ ne daj, odbojci, skočko odbojci, sruši bocu, pojedi keks i natjecanju tko će više pahuljica prebaciti iz pakiranja u tanjur. Podijeljene su i stipendije za natječaje koje je raspisao NCM.