Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo: Dogovoreni mir bolji je od beskonačnoga rata

Vatikan (IKA)

Dogovoreni mir bolji je od beskonačnoga rata, rekao je papa Franjo misleći na Ukrajinu, Gazu i ratove koji potresaju svijet, u intervjuu za američku radioteleviziju CBS, koji je dao u srijedu 24. travnja poslijepodne u Domu svete Marte, prenosi Vatican News.

Neki dijelovi intervjua, koji je trajao oko sat vremena, a vodila ga je direktorica „CBS Evening News” Norah O’Donnell, emitirani su kada je u Europi bila prošla ponoć. Proširena verzija razgovora bit će emitirana u nedjelju 19. svibnja, uoči Svjetskoga dana djeteta koji će se obilježavati u Rimu 25. i 26. svibnja.

Papa je potaknuo sve zemlje u ratu da zaustave sukobe. Pokušajte pregovarati. Tražite mir, rekao je. Na novinarkin poticaj da prokomentira izraz ‘genocid’ u odnosu na ono što se događa u Gazi, Papa je ponovio tu riječ te rekao da održava svakodnevni kontakt s tom stvarnošću patnje. Mnogo molim za prekid vatre u Gazi, dodao je podsjetivši da svake večeri u 19 sati zove jedinu katoličku župu u Pojasu Gaze kako bi dobio vijesti: situacija je vrlo teška, vrlo teška, rekao je, također zato što se ljudi moraju boriti da bi dobili hranu.

Na pitanje o posljedicama ruske invazije na Ukrajinu koje snose djeca, papa Franjo je odgovorio: „Ta se djeca ne znaju smijati. Ja im nešto kažem, ali oni su zaboravili kako se smiješiti; a kad dijete zaboravi kako se smiješiti, to je vrlo ozbiljno”.

Papa Franjo je govorio i o klimatskim promjenama koje doista postoje, a što se tiče Svjetskoga dana djeteta rekao je da mališani „uvijek nose poruku”: daju nam priliku da imamo mlađe srce. Na pitanje o njegovu zdravlju, smiješeći se odgovorio je: „Dobro je”.

Potom je ponovio da u Crkvi ima mjesta za svakoga: „Rekao bih da uvijek ima mjesta. Ako u nekoj župi župnik ne izgleda gostoljubivo, razumijem to, ali idite i potražite negdje drugdje, mjesta uvijek ima, uvijek. Nemojte bježati od Crkve. Crkva je velika. Ona je više od hrama… ne morate bježati od nje”, prenosi Vatican News.