Budi dio naše mreže
Izbornik

Generalni tajnik CCEE-a vlč. Martin Michalíček posjetio Sarajevo

Sarajevo (IKA/KTA)

Generalni tajnik Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE), slovački svećenik vlč. Martin Michalíček od 23. do 25. studenog 2019. boravio je u Sarajevu gdje mu je domaćin bio generalni tajnik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mons. Ivo Tomašević. Posjet je organiziran u okviru pripreme za susret Sekcije za međureligijski dijalog.

U pratnji generalnog tajnika bila je djelatnica CCEE-a, Talijanka Martina Repelle. Razlog njegova dolaska su organizacijske pripreme za Susret Sekcije za međureligijski dijalog CCEE-a koji će se održati od 21. do 23. travnja 2020. u Sarajevu, gradu za koji je papa Franjo prigodom svoga pohoda 2015. rekao da je „s pravom dobio naziv ‘europskog Jeruzalema’“. Tema susreta je „Promicati razvoj dijaloga između Katoličke Crkve i muslimana u Europi polazeći od Dokumenta iz Abu-Dabija u kontekstu novog vjerskog pluralizma“. Ovom Sekcijom CCEE-a predsjeda irski biskup iz Limericka mons. Brendan Leahy.

Odmah po dolasku iz švicarskog grada San Gallena, u kojem je sjedište CCEE-a, tajnika Michalíčeka i djelatnicu Repelle dočekao je profesor pastoralne teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu vlč. Šimo Maršić te ih ugostio u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ te ih upoznao s aktivnostima Centra.

Na susretu u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu (VBS), kojemu je 24. studenog domaćin bio rektor preč. Zdenko Spajić, tajnik Martin Michalíček susreo se s mons. Ivom Tomaševićem i dugogodišnjim profesorom fundamentalne teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu mons. Franjom Topićem koji je, kao delegat Biskupske konferencije BiH, član Sekcije za međureligijski dijalog CCEE-a te će na Susretu održati i prigodno predavanje.

Tajnik Michalíček saslušao je primjedbe i prijedloge za okvirni dnevni red susreta te razgledao prostorije Nadbiskupske rezidencije, Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa i Svećeničkog doma te razgovarao o mjestu održavanja Susreta.

Tijekom boravka tajnik Michalíček je posjetio i Samostan družbe sestara Služavki Maloga Isusa Egipat gdje mu je dobrodošlicu poželjela provincijska glavarica s. M. Maria Ana Kustura sa sestrama te ga upoznala s njihovim djelovanjem.

Tajnik Michalíček koncelebrirao je u nedjelju Krista Kralja 24. studenog na misnom slavlju u katedrali Srca Isusova gdje mu je pozdrav uputio katedralni župnik preč. Mato Majić.

Ključne riječi:
CCEE vlč. Martin Michalíček