Budi dio naše mreže
Izbornik

Izaslanstvo Caritasa Austrije posjetilo Caritas Mostar

Mostar (IKA/KTA)

Caritas biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan u ponedjeljak 19. rujna posjetilo je izaslanstvo Caritasa Austrije - Birgit Ertl-Köstler, Gudrun Gusel i Matteo Putzolu.

Predstavnike austrijskog Caritasa u socijalno-upravnoj zgradi Caritasa Mostar primio je ravnatelj don Željko Majić sa suradnicima.

Don Željko je, predstavljajući djelovanje biskupijskoga Caritasa, koji ove godine puni 40 godina institucionalnog rada, naglasio kako se Caritas Mostar razvio u karitativno-socijalnu ustanovu koja zapošljava 130 djelatnika: „Mi na području dviju biskupija skrbimo o 600 osoba kroz projekt Kućne skrbi dok preko projekta Jelo na kotačima mjesečno podijelimo 1200 obroka“. Ravnatelj Majić ponovno je istaknuo kako BiH nije funkcionalna država pa samim time ni Caritas, a što je primjer u razvijenim zapadnim zemljama poput Austrije, nema sustavnu podršku. Ravnatelj Caritasa je goste upoznao s novim projektom – izgradnjom Centra za demenciju u Grudama, a koji je nedavno u Bruxellesu predstavio i europskom povjereniku za IPA III programe.

Ertl-Köstler rekla je kako je kontinuirana suradnja Caritasa Mostar i partnera Caritasa Linz polučila odlične rezultate, a zahvaljujući radu Caritasa to područje je i dalje u fokusu dobročinitelja u Austriji.

Don Željko na kraju susreta partnerima iz Austrije predstavio je projekt župe Trebinje „Regulacija izvorske vode – Izvor Budaj u Grebcima“ čime bi se osigurala pitka i tehnička voda vjernicima sela Grepci. U nadi kako će imati sluha i za taj projekt, don Željko je zahvalio na svesrdnoj pomoći te ih je informirao kako su svi Caritasovi donatori pa samim time i prijatelji iz Austrije, u svakodnevnim molitvama karitativnih djelatnika biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan.

Susret je upriličen u sklopu višednevnog posjeta nacionalnim i biskupijskim Caritasima u BiH, a gosti iz Austrije su posjetili i Caritasove ustanove „Svetu Obitelj“ i „Nazaret“ u Mostaru te „Betaniju“ i „Betlehem“ u Čapljini.