Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Majić predslavio misu prigodom župne svetkovine u Drvaru

Drvar (IKA)

Svetkovina sv. Josipa, zaštitnika župe u Drvaru, proslavljena je u utorak 19. ožujka misnim slavljem koje je predvodio banjolučki biskup Željko Majić.

Biskup Majić tom je prigodom prvi put pastirski pohodio župu Drvar.

Misa je slavljena u starom bogoslužnom prostoru nekadašnjeg doma „Partizan“ gdje se drvarski katolici gotovo 30 godina okupljaju na svojim bogoslužjima i drugim društvenim aktivnostima. Koncelebrirao je domaći župnik don Davor Klečina.

Prije samog početka mise biskupa Majića su, uime vjernika župe Drvar, pozdravili Ivana Kovačević i vjeroučitelj Hrvoje Šitum. Ukratko su mu predstavili tešku i mučeničku prošlost drvarske župe i drvarskih katolika, ali i naglasili da drvarska župa i dalje živi te su izrazili nadu da će novi biskup svojim duhovnim autoritetom, ali i bogatim pastoralnim iskustvom pomoći da se u Drvaru što prije završi novi pastoralni centar s bogoslužnim prostorom u kojem će domaći vjernici moći nesmetano imati svoje aktivnosti.

Biskup Majić je u propovijedi najprije izrazio radost zbog dolaska u Drvar te naglasio da on drvarske katolike, ali i katolike u cijeloj Banjolučkoj biskupiji ne gleda kao „ostatke ostataka“, nego kao ljude sa svojim dostojanstvom koji imaju svoj identitet duboko ukorijenjen u Bogu, te stoljećima ukorijenjen u toj zemlji.

Potom je predstavio lik sv. Josipa, istaknuvši neke njegove karakteristike. Naglasak je stavio na Josipovu pravednost, koja se očitovala u tome da je sve promatrao „Božjim očima“ te se tako odnosio i prema ljudima. Propovjednik je ohrabrio vjernike da se poput sv. Josipa uvijek drže Božjeg puta na kojem ih čeka Isus Krist kao nerazorivi temelj i oslonac života, ali i Blažena Djevica Marija, kao moćna zagovornica.

Na kraju mise zahvalnu riječ uputio je i župnik Klečina te biskupu Majiću uručio prigodan dar u ime župe. Najavio je i sljedeći biskupov pohod Drvaru na ljeto za Dan mučenika, kao i podjelu sakramenta potvrde za dva mjeseca u Bosanskom Grahovu.

Liturgijsko pjevanje predvodile su sestre milosrdnice iz Livna. Na misnom slavlju bio je i predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Vukadin sa svojim suradnicima.

Na kraju svog boravka u Drvaru biskup je u pratnji župnika, nekolicine vjernika, te premijera Vukadina sa suradnicima, posjetio gradilište pastoralnog centra kao i nedavno otvorenu dvoranu „Nova nada“. Izrazio je nadu da bi pastoralni centar mogao što prije biti gotov uz pomoć brojnih dobročinitelja iz BiH i inozemstva, te obećao da će se založiti da se to uistinu i dogodi.