Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Puljić primio predsjedatelja Predsjedništva BiH Dodika

Sarajevo (IKA)

U utorak 16. travnja u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata, Vrhbosanski nadbiskup metropolit kardinal Vinko Puljić primio je predsjedatelja Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika. Na traženje Dodika, bio je to prvi njegov posjet kardinalu Puljiću nakon preuzimanja službe predsjedatelja Predsjedništva BiH.

U pratnji predsjedatelja Dodika bili su savjetnica za vanjsku politiku Nina Sajić i savjetnik za odnose sa medijima Pero Simić. U razgovoru su sudjelovali i suradnici kardinala Puljića, vrhbosanski kanonik Pavo Jurišić i kancelar Mladen Kalfić.

Predsjedatelj Dodik čestitao je kardinalu Puljiću i suradnicima predstojeću proslavu svetkovine Uskrsa, a kardinal Puljić uzvratio je čestitkama za istu svetkovinu njemu i svim pravoslavnim vjernicima. Tom prigodom razmijenili su i simbolične darove.

Na početku razgovora kardinal Puljić iznio je statističke podatke glede prisutnosti katolika u Bosni i Hercegovini s naglaskom na područje entiteta Republike Srpske. Ukazao je i na potrebu poštivanju svih žrtava rata spomenuvši pritom kao usporedbu žrtve u mjestima Gradina i Podgradci.

Kardinal Puljić naveo je i pitanje povrata crkvene imovine te istaknuo neriješena pitanja u vezi s povratom crkvene imovine u općini Modriči i imovine trapističkog samostana Marija Zvijezda u predgrađu Banje Luke. Spomenuo je i potrebu rješavanja trajnog financiranja Katoličkog školskog centra u Banjoj Luci, a u tom kontekstu istaknuo je i potrebu financiranja Katoličkog školskog centra u Bihaću. Također je ukazao na potrebu izgradnje župne crkve u Drvaru te crkve u Zvorniku.

Tijekom razgovora kardinal Puljić i predsjedatelj Dodik složili su se da Crkva ne vodi politiku, ali su i primijetili da ona ima dodirnih točaka s politikom i u tom duhu prati politička zbivanja.

Predsjedatelj Dodik ovom je prigodom upoznao kardinala Puljića sa svojim skorašnjim putom u Rim i susretom sa Svetim Ocem koji je već ranije bio dogovoren.

Na kraju susreta nazočni su još jednom zaželjeli jedni drugima, i svim vjernicima obaju Crkava, dostojanstvenu i blagoslovljenu proslavu najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsnuća Gospodinova!

Ključne riječi:
kardinal Vinko Puljić