Budi dio naše mreže
Izbornik

Kočerin proslavio 150 godina Župe i Petrovdan

Kočerin (IKA)

Na uočnicu svetkovine sv. Petra i Pavla, 28. lipnja, svečanim koncelebriranim misnim slavljem koje je predvodio zadarski nadbiskup Želimir Puljić proslavljen je jubilej – stoljeće i pol Župe Kočerin.

U koncelebraciji bilo je dvadesetak svećenika koji su nekada djelovali u župi ili su rodom iz nje. Ulazna procesija je prošla predvorjem crkve uz ministrante, bogoslove, misnike, nadbiskupa i mlade folkloraše HKUD Kočerin koji su nosili fotografije svih svećenika i redovnica koji su djelovali u župi od njezina osnutka.

Nakon molitve pred kipom sv. Petra, koju je uputio župni vikar fra Velimir Mandić, nadbiskup Puljić je na primjerima života apostolskih prvaka u homiliji povezivao naše živote s njihovim evanđeoskim djelovanjem.

Liturgijsko pjevanje predvodili su mladi članovi sadašnjega zbora Franjevačke mladeži te članovi prijašnjih naraštaja tog zbora mladih. Kočerinski župnik dr. fra Mario Knezović je po završetku mise izrekao zahvale i čestitke, kako vjernome puku, tako i pastirima koji su svojom žrtvom bili sijači Božjega sjemena.

Uime Hercegovačke franjevačke provincije čestitku je izrekao provincijal fra Jozo Grbeš. Nakon toga je o novonačinjenoj župnoj monografiji govorio autor dr. fra Robert Jolić, uz uredništvo župnika Knezovića. Fra Robert je kazao da to velebno djelo, velikoga formata, na 460 stranica i s brojnim fotografijama, treba imati svako kućanstvo u župi i tuđini.

Nakon mise slavlje je nastavljeno u predvorju ispred i oko crkve. Bio je priređen domjenak za sav puk, njih oko dvije i pol tisuće, te glazba uz Tamburaški sastav Dukati. Čula se ganga, zaplesalo kolo i puštale suze radosnice. Na koncu svega je bio veličanstveni vatromet koji je svoj odsjaj imao i na najvećem prikazu lika sv. Franje na svijetu – zvoniku kočerinske crkve.

Na samu svetkovinu apostolskih prvaka, 29. lipnja, mise je predslavio fra Ivan Boras, bivši kočerinski župnik, a duhovnu pripravu kroz trodnevnicu vodili su fra Miro Šego i fra Ivan Landeka, bivši kočerinski župnici, objavljeno je na stranicama Župe sv. Petra i Pavla Kočerin.