Budi dio naše mreže
Izbornik

Liturgijska slavlja u povodu završetka 2021. i početka 2022. godine u crkvama Banje Luke

Banja Luka (IKA)

U svim župnim crkvama Banje Luke u petak 31. prosinca slavile su se tradicionalne „mise zahvalnice“ u povodu završetka 2021. „pandemijske“ godine te je prikazano uobičajeno stanje po župama tijekom protekle godine - statističko, liturgijsko-pastoralno, karitativno i ekonomsko, izvijestili su iz Banjolučke biskupije u nedjelju 2. siječnja.

Tradicionalno je misu zahvalnicu u središnjoj župnoj crkvi Pohoda BDM predvodio biskup ordinarij Franjo Komarica. S njime su koncelebrirali domaći župnik i ujedno dekan banjolučki Vladislav Žarko Ošap i kancelar Ordinarijata i rektor katedrale Pero Ivan Grgić.

Biskup se u propovijedi osvrnuo na dužnost i potrebu kršćanina svakodnevno zahvaljivati Bogu za brojna njegova dobročinstva. Potaknuo je nazočne vjernike na zahvalnost i na obnovu pouzdanja u Božju Providnost i tijekom nove 2022. godine. Zahvalio je svim banjolučkim katolicima – a preko njih i svim drugim članovima svoje biskupije – na njihovom dosljednom, neumornom doprinošenju za izgradnju i učvršćenje pravednog i trajnog mira u njihovoj životnoj okolini i u cijeloj zemlji.

Tijekom misnog slavlja biskup Franjo je podijelio sakramente kršćanske inicijacije jednom dvadesetogodišnjem Banjolučaninu.

Pred kraj misnog slavlja prikazao je župnik Ošap opširno izvješće o stanju u njegovoj župi. Svi su na kraju otpjevali pjesmu zahvalnicu „Tebe Boga hvalimo“.

I na Novu godinu, 1. siječnja 2022., na svetkovinu Presvete Bogorodice, slavljene su mise po svim crkvama. U katedrali je misu predslavio pomoćni biskup Marko Semren uz koncelebraciju rektora katedrale Pere Ivana Grgića.

Tradicionalno je u Gospinoj crkvi župe Marija Zvijezda predslavio misu biskup ordinarij Franjo. S njim su koncelebrirali Zvonko Topić, domaći župnik i Ivica Božinović, župnik župe Presnače.

Biskup je govorio o Bogu vječnome koji je utjelovljen i ređen u betlehemskoj štalici definitivno ušao u povijest svih članova  ljudskog roda, te blagoslovio naš vremeniti život na zemlji. Predočio je nazočnima i glavne poruke Papine poslanice za Međunarodni Dan mira, koji se obilježava 1. siječnja. Zahvalio je župljanima i drugim nazočnima vjernicima za njihov trajni i dragocjeni doprinos miru, osobito svojom molitvom.

Nakon mise, biskup se s nazočnim vjernicima zadržao u razgovoru i tumačenju planova o osnovanom Europskom centru „Marija Zvijezda“, javili su iz Banjolučke biskupije u nedjelju 2. siječnja.