Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa na 30. obljetnicu zločina nad Hrvatima u Hudutskom

Hudutsko (IKA)

Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i misom zadušnicom kod spomen obilježja pobijenima na Hudutskom u općini Prozor-Rama svakog 16. rujna od 1993. obilježava se pogibija 22 pripadnika HVO-a iz brigade "Hrvoje Vukčić Hrvatinić" Jajce te ubojstva dva civila. Misu je slavio gvardijan iz Jajca fra Vinko Marković uz koncelebraciju dva svećenika, objavio je portal Katoličkog tjednika Nedjelja.

Na obilježavanju te obljetnice sudjelovali su članovi obitelji, rodbina i prijatelji pobijenih, predstavnici udruga iz BiH proizašlih iz posljednjeg rata, predstavnici političkih stranaka BiH te izaslanstva općina Jajce i Prozor-Rama.

Pripadnici Armije BiH ubili su 16. rujna 1993. 22 vojnika HVO-a i dva civila. Od četvorice zarobljenih vojnika jedan je ubijen, trojica su preživjela te su odvedeni u logor Muzej u Jablanici. U listopadu 1993. jedan od njih uspio je pobjeći, a dvojica su razmijenjena 1. ožujka 1994.

Većina ubijenih pripadnika HVO-a u Hudutskom bili su vojnici jajačke brigade Hrvoje Vukčić Hrvatinić, koji su bili smješteni na ramskom području nakon pada Jajca pod srpsku vlast. Trinaest njih je pokopano kasnije na području općine Livno i Tomislavgrad.

Ovo mjesto pripada župi Gračac.