Budi dio naše mreže
Izbornik

Obilježena obljetnica mučeničke smrti mons. Kazimira Višatickog

Banja Luka (IKA/TABB)

U župnoj crkvi Svetog Roka u Bosanskoj Gradišci banjolučki biskup Franjo Komarica predvodio je u petak, 17. studenoga misno slavlje, komemoraciju mučeničke smrti pokojnog bosanskogradiškog župnika Kazimira Višatickog, koji je prije devetnaest godina u noći s 17. na 18. studenog 2004. ubijen u župnom stanu, izvijestio je Biskupski ordinarijat u Banjoj Luci.

U koncelebraciji je uz domaćeg župnika Tomislava Topić bilo još deset svećenika, a među njima i dvojica braće pokojnog Kazimira: Adolf i Karlo, a među vjernicima bio je prisutan i brat pokojnog svećenika Josip. Na misi su uz domaće župljane sudjelovali i župljani iz Nove Topole, Okučana, Kutine i Banjolučkog dekanata. Nazočile su i sestre iz Družbe klanjateljica Krvi Kristove iz Nove Topole, te sestre Misionarke ljubavi (sestre Majke Terezije) iz Banja Luke. Misno slavlje je glazbeno animirao Rikard Vučaj, te župni crkveni zbor. Na misi su također nazočili o. Mirko Milisavić, umirovljeni paroh bosanskogradiški uz pratnju o. Srđana. Od civilnih vlasti nazočili su generalni konzul Republike Hrvatske u Banjoj Luci Zoran Piličić, gosp. Ivan Radenović iz Odsjeka za društvene djelatnosti općine Bosanska Gradiška, te gosp. Slavko Mekinjić iz gradske uprave. Nazočne su bile i predstavnice HKD Napredak iz Banja Luke.

Propovijedao je p. Damir Šokić, OP, govoreći o Mudrosti (prvo liturgijsko čitanje), te o evanđelju koje nas zove na budnost. Govorio je o pokojnom Kazimiru, koji je u svom životu pokušavao živjeti po pravilima mudrosti i na kraju dao svoj život za svoje stado.

Na kraju mise biskup Komarica je predvodio molitvu za pokojnika. Umjetnik Ivan Pavešković iz Omiša je izradio reljef u bračkom mramoru, koji je postavljen u spomen sobu pokojnog mons. Kazimira Višatickog.

Katolički svećenik, župnik u Bosanskoj Gradišci, mons. Kazimir Višaticki rođen je 4. ožujka 1939. u Čatrnji kod Bosanske Gradiške, a za svećenika je bio zaređen 29. lipnja 1963. Kao svećenik djelovao je u župama: Stara Rijeka, Prnjavor, Dolina, Drvar i Budžak, a za župnika u Bosanskoj Gradiški imenovan je godine 1999. Mučki je ubijen u noći sa 17. na 18. studenog 2004. u župnoj kući u Bosanskoj Gradiški. Ubojstvo mons. Višatickog bolno je odjeknulo u bh. javnosti, napose onoj katoličkoj, hrvatskoj. Osuda zločina stigla je od predstavnika vlasti u Republike Srpske, Pravoslavne Crkve, dužnosnika s državne i federalne razine, predstavnika drugih religijskih zajednica, međunarodne zajednice, hrvatskih političara u BiH…