Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan susret animatora liturgijskog pjevanja Vrhbosanske nadbiskupije

Sarajevo (IKA)

Vrhbosansko bogoslovno sjemenište u Sarajevu i ove je godine, u subotu 24. veljače, bilo domaćin redovitog godišnjeg susreta animatora liturgijskog pjevanja Vrhbosanske nadbiskupije, izvijestila je KTA.

Nakon uvodne molitve u dvorani pape Pavla VI., dobrodošlicu svim sudionicima uputio je koordinator crkveno-liturgijske glazbe Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Marko Stanušić, regens chori sarajevske prvostolnice. Posebnu zahvalu za dolazak uputio je vrhbosanskom nadbiskupu metropolitu Tomi Vukšiću koji je, unatoč drugim obvezama, svojim sudjelovanjem iskazao potporu animatorima liturgijskog pjevanje.

Pozdrav i zahvalu uputio je također banjolučkom biskupu u miru i apostolskom upravitelju Franji Komarici koji je, unatoč poslova oko priprave za skoro biskupsko ređenje svoga nasljednika mons. Željka Majića, našao vremena i došao u Sarajevu održati predavanje o temi liturgijske glazbe. Vlč. Stanušić se prisjetio i svojih bogoslovskih dana u tom Stadlerovom zdanju gdje mu je, tijekom godina priprave za svećeništvo, upravo biskup Komarica bio profesor liturgike i liturgijske glazbe.

Potom je nadbiskup Vukšić svim sudionicima uputio riječi pozdrava i ohrabrenja, potaknuvši animatore na ispravno provođenje crkvenih propisa u vezi s liturgijskim pjevanjem i sviranjem. Zahvalio je na dolasku svima nazočnima, a posebno biskupu Komarici na odazivu, kao i na dugogodišnjem vođenju Vijeća za liturgiju BK BiH.

„Plodovi rada Liturgijskog vijeća su itekako vidljivi: najprije su izdane smjernice za bolje pjevanje u liturgijskim zajednicama (Smjernice o glazbi u liturgijskim slavljima i njihova primjena) 1998., zatim liturgijska pjesmarica „Pjevajte Gospodu pjesmu novu“ (Vlastitosti BK BiH) u tri izdanja: 2003., 2008. i 2020. Dvije godine kasnije izdan je Kantual „Pjevajte Gospodu pjesmu novu“. Početkom siječnja ove godine izdano je i drugo dopunjeno izdanje smjernica „Za bolje pjevanje u liturgijskim zajednicama“ te monografija „Orgulje u Bosni i Hercegovini“ autora vlč. Marka Stanušića. Sve su to konkretne i praktične notne zbirke, publikacije i uredbe bez kojih naša liturgijska slavlja ne bi bila bogatija i svečanija, a isto tako naše znanje o crkvenim propisima bilo bi manjkavo“, rekao je, između ostalog, predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine.

Biskup Komarica održao je izlaganje o temi „Za bolje pjevanje u liturgijskim zajednicama (Smjernice o glazbi u liturgijskim slavljima i njihova primjena)“. Predavač je rekao da je „praksa susreta glazbenika hvale vrijedna i mnogostruko korisna. Susreti glazbenika bili su i prije posljednjega rata tj. ranih osamdesetih godina prošlog stoljeća. Raduje me da je praksa nastavljena i da se i danas održava“, rekao je biskup Komarica.

Zahvalio je vlč. Stanušiću za pripremu novog dopunjenog izdanja Smjernica. Konstatirao je da „rad zborovođa i orguljaša često nije prepoznat i priznat sa strane glavnih voditelja župne zajednice, iako je riječ o značajnom doprinosu dušobrižništvu u životu svake župe. „Nije pretjerano ustvrditi da se liturgijsko značenje crkvene glazbe nerijetko premalo cijeni“, dodao je biskup Komarica.

„Liturgija je izvor cjelokupnoga života i djelovanja Crkve. Ona je vrhunac prema kojemu trebamo stremiti. Sve što radimo kao članovi Crkve u katehizaciji, caritasu, organizaciji… izvire iz liturgije. Ona nam neprestano daje snagu i ujedno nas nadahnjuje“, istaknuo je biskup Komarica. Predavač je iznio i nekoliko citata iz Svetog pisma koji govore o pjevanju.

„Liturgijsko zajedničko pjevanje učvršćuje jedinstvo i zajedništvo vjernika“, rekao je biskup Komarica te citirao svetog papu Pavla VI. koji je, kao milanski nadbiskup, jednom zgodom rekao: ‘Misa bez pjevanja je kao dan bez sunca’. Stoga je knjižica smjernice ‘Za bolje pjevanje u liturgijskim zajednicama’, ako se želimo držati propisa majke Crkve, smjer i putokaz kojim treba ići i ne sustati“, naglasio je biskup Komarica. Nakon predavanja uslijedila je diskusija.

Susret je nastavljen predstavljanjem nedavno otisnute monografije pod nazivom „Orgulje u Bosni i Hercegovini“. Kao recenzent monografije, biskup Komarica je ukratko predstavio knjigu nazvavši je „jedinstvenim djelom našeg podneblja“. To je prvi (u riječi i slici) cjeloviti prikaz svih orgulja koje se nalaze u sve četiri (nad)biskupije. Zahvalio je autoru monografije vlč. Marku Stanušiću na velikom trudu oko njene pripreme. „Uz bok može stati i drugim izdanjima u Hrvatskoj pa i u cijeloj Europi“, rekao je biskup Komarica.

Na kraju je autor monografije vlč. Stanušić ukratko progovorio o njezinom nastanku. Rekao je da je građu počeo skupljati još u svojim sjemenišnim i bogoslovskim danima tj. krajem 70-ih godina prošlog stoljeća i to je nastavio činiti tijekom cijelog svog svećeničkog života. Pojasnio je da je monografija plod dugogodišnjeg rada i da se u njoj se mogu pronaći brojni podaci i više od 300 fotografija u boji: katedrala (crkava) izvana, ponutrice s pogledom na kor, pročelja orgulja te sviraonika.

„Želja mi je bila da monografija bude ne samo zbroj i opis svih postojećih orgulja u BiH (63), već i uništenih orgulja u prirodnim katastrofama i ratovima (14). Monografija je namijenjena ponajprije orguljašima i orguljašicama, ali i svima onima koji orgulje znaju cijeniti i vrednovati ne samo kao liturgijsko, već i kulturno blago. U neku ruku, monografija je ujedno i mali priručnik orgulja. U njoj se čitatelj može pobliže upoznati o samom ustrojstvu orgulja, jer su u njoj uvršteni tekstovi o povijesti ovog instrumenta, registrima i registriranju, dijelovima, održavanju, ugađanju, proširenju, nabavci novih i rabljenih orgulja, kolaudaciji i kazalu orguljskih pojmova“, rekao je autor monografije vlč. Stanušić.

Tijekom susreta bilo je također riječi o predstojećem susretu liturgijskih zborova Vrhbosanske nadbiskupije koji je biti održan subotu 11. svibnja 2024. Susret je završen zajedničkim ručkom u bogoslovskoj blagovaonici, izvijestila je KTA.