Budi dio naše mreže
Izbornik

Povjerenstvo za Sinodu Vrhbosanske nadbiskupije održalo 39. sjednicu

Sarajevo (IKA)

U prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskoga u utorak 23. ožujka održana je 39. sjednica Povjerenstva za pripravu Sinode Vrhbosanske nadbiskupije, izvijestila je Nedjelja.

Sjednicom je predsjedao vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, a sudjelovalo je deset članova među kojima su bili nadbiskup koadjutor mons. Tomo Vukšić te generalni tajnik Sinode vlč. Mario Bernardić.

Nakon uvodne molitve i usvajanja Dnevnog reda te Zapisnika od prethodne sjednice uslijedilo je razmatranje Pravilnika o radu Sinodske skupštine što ga je pripravio generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić, te je jednoglasno usvojen.

Poslije toga, članovi su raspravljali o reorganizaciji i izboru članstva radnih skupina. Tako je utvrđeno da će ostati pet skupina: Eklezijalno-pravna, Pastoralna, Liturgijska, Religiozno-pedagoška i Medijska te su izabrani novi ili potvrđeni već postojeći voditelji.

Osim toga, na sjednici je razmatrana organizacija te izbor članova stručnih komisija. Odlučeno je da će se formirati tri takve komisije: teološka, pravna i pastoralna, a da će se voditelji i članovi odrediti naknadno.

Budući da sjednicom Povjerenstvo svoj rad privodi kraju, članovi su iznijeli prijedloge kako izabrati po tri predstavnika laika i redovnika za Sinodsku skupštinu.

Pred kraj sjednice generalni tajnik vlč. Bernardić izvijestio je kolege o do sada pristiglim izvještajima glede Prijedloga na radni dokument Sinode. Tako je napomenuo da je do sada pristiglo tridesetak osvrta s terena te je naglašeno da će se ići u daljnju animaciju, prije svega medijsku, da bi se dobilo dodatne prijedloge iz baze.

Završno je zaključeno da će se 40. sjednica Pripravnog povjerenstva održati 8. lipnja, objavila je Nedjelja.