Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava sv. Mihovila arkanđela u Liskovači u Općini Tomislavgrad

Tomislavgrad (IKA)

U Župi sv. Franje u Rašeljkama u Općini Tomislavgrad, u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji, u srijedu 29. rujna proslavljen je svetom misom blagdan sv. Mihovila arkanđela, i to u kapelici koja je njemu posvećena u selu te župe – Liskovači, objavio je mrežni portal tomislavcity.com

Misno slavlje predvodio je provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove iz Zagreba pater Dalibor Renić, u koncelebraciji s dvojicom svećenika i redovnika iz toga sela: isusovcem p. Markom Matićem i franjevcem fra Ivanom Lukačem, te župnikom don Ilijom Drmićem.

Na početku mise župnik je pozdravio predvoditelja i suslavitelje, te sve nazočne vjernike koji su se sabrali na ovu svoju godišnju proslavu. Potakao je sve na molitvene nakane u prvom redu za sve poginule u raznim ratovima, kojima je 2000. godine podignut spomenik kod ove kapelice, a spomenik s popisom imena poginulih iz svih sela župe nalazi se u dvorištu župe. Potom je rekao da se otvore molitve i želje srdaca Bogu za sve svoje žive koji su ovdje u selu kao i one koji su na radu u inozemstvu, a tih je mnogo više, te sve koji su se odselili u neko od naših mjesta i u koji od naših gradova.

Naš saveznik u borbi protiv Zloga – arkanđeo Mihael (Mihovil)

Za vrijeme ove mise pjevane su pučke pjesme u čast Gospi i arkanđelima Gabrielu, Rafaelu i Mihaelu (Mihovilu), tako da je vjernička zajednica i na taj način doživjela radost u ovome svetom misnom slavlju u svome selu ispod Ošljara i Kamešnice. Otac Dalibor Renić je u svojoj propovijedi govorio o nebeskoj stvarnosti, u kojoj je bilo borbe, zapravo ratova između anđela koji su na Božjoj strani i onih otpalih, zlih, anđela koji su na strani Sotone.

“Ta se ratna drama prenijela i na ovaj zemaljski i vremeniti svijet u kojem smo i mi ljudi u tom ratnom stanju borbe, koja bi trebala biti na Božjoj strani. Isus je sišao s nebesa među nas ljude i donio nam je dostatno duhovnih poticaja i milosti da se možemo oduprijeti sotonskim napastima i teškim iskušenjima u određenim razdobljima naših zemaljskih života. I Isus je bio kušan u pustinji, ali nije pristao ni na ijednu vražju napast, nego ih je odbio i pobijedio”.

“Ta njegova pobjeda i nama je poticaj na tu svakidašnju borbu koja se ustvari događa u nama samima, na razini naše svijesti i savjesti. To su trenutci naših opredjeljivanja za Boga ili, nažalost, protiv njega. U tom smislu može nam pomoći sv. arkanđeo Mihael, Mihovil (znači: Tko je kao Bog) koji je bio zapovjednik nebeske vojske u nebeskom ratu protiv Lucifera i njegovih otpalih anđela. Vjernici se u nevolji obraćaju ovom arkanđelu u napastima da ih pobijede i ostanu posve slobodni za Boga”, istaknuo je isusovac o. Dalibor Renić u propovijedi.

Graditelju kapelice Miši Matiću uslišane molitve Bogu po zagovoru sv. Mihovila 

Prije završetka mise predvoditelj i koncelebranti, kao i nazočni vjernici stali su uz obližnji spomenik podignut u čast poginulima iz ovoga sela, izmolili predviđene molitve za drage pokojnike, te dobili završni blagoslov i razišli se svojim kućama. Svećenike je počastio ručkom graditelj ove kapelice Miše Matić, o kojemu je iznio svoje svjedočenje p. Marko Matić govoreći da je sagradio ovu kapelicu moleći se Bogu po zagovoru sv. Mihovila da njemu i njegovoj supruzi daruje potomke, što ih nisu imali kroz četiri godine braka. Nakon što je podignuta kapelica, uslijedila su rađanja četvorice sinova.

U kapelici se nalazi slika koja prikazuje sv. Mihaela (Mihovila) kao ratnika u oklopu i s mačem u ruci. Od najstarijih vremena Crkva i njezini vjernici štuju ovoga arkanđela da bi pobijedili sebe od svih pristanaka u raznim napastima Lucifera i njegovih otpalih anđela, izvijestio je u srijedu 29. rujna mrežni portal tomislavcity.com.