Budi dio naše mreže
Izbornik

Volonterska mreža „Ante Gabrić“ okupila udruge koje šalju volontere izvan Europe

Zagreb (IKA)

Centar za duhovnost i kulturu „Ignacije“ unutar kojeg djeluje Volonterska mreža „Ante Gabrić“ izvijestio je u ponedjeljak 17. lipnja 2024. da je u Zagrebu održan prvi radni sastanak udruga i organizacija koje šalju volontere na volontersko iskustvo izvan Europe.

Volonterska mreža „Ante Gabrić“ je s ciljem umrežavanja udruga i organizacija, poboljšanja kvalitete rada i poticanja zajedničke suradnje, okupila udruge iz cijele Hrvatske.

Na sastanku je sudjelovalo desetero predstavnika iz udruga: Kolajna ljubavi, Zdenac, Putokaz za Afriku, Srce za Zambiju, Marijini obroci i Zaklada „Otac Ante Gabrić“ te organizatori: voditelj Centra „Ignacije“ o. Tvrtko Barun i koordinatorica programa i projekata u Centru „Ignacije“ i voditeljica Volonterske mreže „Ante Gabrić“ Ana Hrgovčić.

Glavna tema radnog dijela sastanka bila je edukacija i priprema volontera. Sudionici su se tako mogli upoznati s konceptom edukacija Volonterske mreže, doznati više o temama predavanja unutar ciklusa edukacija, kao i o teškoćama i izazovima s kojima se susreću predavači i polaznici tijekom pripreme za volontiranje.

Svoja dosadašnja znanja i iskustva sa sudionicima je podijelila i Ivana Marasović iz Kolajne ljubavi.

Sastanak je završio zajedničkim radom te razmjenama ideja i mišljenja o idealnoj edukaciji za volontere s ciljem nadogradnje postojećih programa udruga.

„Raduje nas da su na naš prvi zajednički radni susret došli predstavnici udruga s višegodišnjom tradicijom rada s volonterima koji se spremaju otići volontirati izvan Europe. Volonterska mreža ‚Ante Gabrić‘ djeluje tek tri godine i bilo je posebno vrijedno čuti iskustva drugih organizacija, razgovarati o načinu rada te edukacijama, na koje naša Volonterska mreža stavlja veliki naglasak. Vjerujem da je ovo tek početak suradnje udruga koje se trude i žele pomoći volonterima da njihovo volontersko iskustvo prođe što ugodnije i plodonosnije, na korist volonterima, ali i zajednica u koje dolaze“, istaknula je Hrgovčić.

Volonterska mreža Ante Gabrić (VolimGA) jedan je od programa Centra za duhovnost i kulturu Ignacije koji se temelji na edukacijama i slanju osoba na volontersko iskustvo u Afriku, Aziju i Južnu Ameriku. Program prati cjelokupni proces zaprimanja prijava, organiziranja puta, edukacije i formacije volontera te pruža podršku volonterima tijekom volontiranja u odabranoj državi i zajednici.

Glavni zaključci susreta su razmjena iskustava, znanja i dobre prakse, unaprjeđenje edukacija za volontere te kontinuirano jačanje suradnje sestrinskih udruga.