Budi dio naše mreže
Izbornik

Sarajevo: Nuncij Chullikatt pohodio sestre kćeri Božje ljubavi

Sarajevo (IKA/KTA)

Apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup Francis Assisi Chullikatt slavio je, u nedjelju 7. svibnja u crkvi Kraljice svete krunice na Banjskome brijegu u centru Sarajeva, koja je ujedno i mjesto štovanja Drinskih mučenica, misu na hrvatskom jeziku, izvijestila je KTA.

Riječi pozdrava uime zajednice sestara Kćeri Božje ljubavi i okupljenih vjernika uputio mu je rektor crkve vlč. Sandro Jurešić. Nakon misnog slavlja nuncij Chullicatt zadržao se u Samostanu svetoga Josipa te se zanimao za život i rad sestara Kćeri Božje ljubavi. Sestre su mu ga upoznale s poviješću velikog sestarskog zdanja koje su, prije nego je okružen zgradama, mnogi građani Sarajeva nazivali „gradom na gori“. Osim sestarskog samostana, u tom zdanju djeluje Katolički školski centar „Sv. Josip“. Također su ga upoznale sa životom i mučeničkom smrću svojih pet blaženih sestara poznatih pod imenom Drinske mučenice.

Nuncij Chullicatt se posebno zanimao za ovo njihovo zdanje, koje su općinske vlasti vratile sestrama na upravljanje, ali i za druge nekretnine koje nisu vraćene sestrama. „Bio je to lijep i radostan susret s našim Apostolskim nuncijem“, istaknula je jedna od sestara iz zajednice.

Crkva Kraljice svete krunice posvećena je, 1. listopada 1911., a projektirao ju je sarajevski arhitekt Josip pl. Vancaš. Gradio ju je građevinski poduzetnik Ludwig Jungwirth. Crkve spaja samostan i školu odnosno bivši Zavod sv. Josipa u kojem su sestre odgajale i obrazovale djecu od dobi dječjeg vrtića pa do učiteljske škole.

Nakon Drugog svjetskog rata samostan je pretvoren u poduzeće za proizvodnju ortopedskih pomagala, a sestarske škole pretvorene su u državnu školu pa je sestrama ostala jedino crkva. Tijekom rata, godine 1994., zgrada škole vraćena je sestrama na raspolaganje pa je tu Vrhbosanska nadbiskupija otvorila Katolički školski centar „Sv. Josip“. Godine 2008. sestrama je vraćen na upravljanje i njihov samostan koji su one temeljito obnovile.

U crkvi je u središnjoj niši uređeno je mjesto štovanja blažene s. Jule Ivanišević i susestara poznatih pod imenom Drinske mučenice. Tu se nalazi slika blaženih sestara: Jule, Berchmane, Krizine, Antonije i Bernadete, rad akademskog slikara  Ante Mamuše, koja je otkrivena tijekom čina beatifikacije, izvijestila je KTA.