Budi dio naše mreže
Izbornik

Sarajevo: Održana sjednica Odbora za mlade BK BiH

Sarajevo (IKA)

Odbor za mlade pri Vijeću za laike Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine održao je u subotu 28. siječnja u prostorijama BK BiH u Sarajevu redovitu sjednicu pod predsjedanjem pomoćnog banjolučkog biskupa Marka Semrena, prenosi KTA.

Sudjelovali su biskupijski povjerenici za pastoral mladih iz Banje Luke, Mostara i Sarajeva te povjerenik Franjevačke mladeži Franjevačke provincije Bosne Srebrene uz  još dvojicu vrhbosanskih svećenika koji pastoralno rade s mladima u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao II. u Sarajevu. Ispričali su se povjerenici za mlade Frame Hercegovačke franjevačke provincije i Salezijanske mladeži te animatorica Prijatelja Malog Isusa Sarajevske provincije sestara Služavki Malog Isusa.

Nakon zajedničke molitve u biskup Semren je u pozdravu svim sudionicima zahvalio na dolasku i izrazio radost da se, nakon dvogodišnje pauze uzrokovane pandemijom koronavirusa, mogu ponovno susresti i razgovarati o pastoralu mladih u cijeloj Bosni i Hercegovini. Ukratko se osvrnuo na dnevni red sjednice.

Nakon što je pročitan i usvojen zapisnik s prošle sjednice, svaki član Odbora izvijestio je o svom djelovanju s mladima na različitim područjima te progovorio o izazovima i poteškoćama s kojima se susreće u povjerenoj službi s posebnim osvrtom na nove projekte. Povjerenik za pastoral mladih Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije don Branimir Bevanda izvijestio je o pastoralu mladih u spomenutim biskupijama i osvrnuo se na djelovanje pokreta mladih simboličnog naziva MiViDiMo (mladi, vjere, djela i molitve). Povjerenik za Franjevačku mladež Bosne Srebrene fra Antonio Baketarić izvijestio je o brojnim akcijama spomenute mladeži na raznim razinama.

Povjerenik za mlade Banjolučke biskupije fra Domagoj Šimić, župnik i gvardijan iz banjolučkog predgrađa Petrićevac, izložio je temu pod nazivom Mladi i aktualni sinodalni hod s posebnim osvrtom na Banjalučku biskupiju.Pastoralni suradnici u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao II. u Sarajevu vlč. Ivan Matijević i vlč. Ljubo Zadrić  predstavili su prisutnima Izvješće o konferenciji o pastoralu mladih u zemljama Srednjoeuropskog katoličkog dana (MEKT) održanoj od 2. do 4. prosinca 2022. u Beču. Zajedno s predstavnicima mladih iz Austrije, Češke, Mađarske, Slovačke i Slovenije, pod geslom Krist – nada Europe, razgovarali su o nastavku suradnje na polju pastorala mladih započete 2004.  kada je održan Europski katolički dan u austrijskom marijanskom svetištu Mariazell.

Ravnatelj Ureda za mlade BK BiH i ravnatelj spomenutog Centra za mlade u Sarajevu vlč. Šimo Maršić upoznao je nazočne s organizacijom predstojećeg hodočašća mladih iz Bosne i Hercegovine na Svjetski dan mladih koji će se održati od 1. do 6. kolovoza 2023. u glavnom portugalskom gradu Lisabonu pod geslom „Tih dana usta Marija i pohiti“ (Lk 1, 39). Mladi će imati prigodu susresti se s papom Franjom te sudjelovati u predprogramu koji će se održati od 26. do 31. srpnja 2023. u biskupijama diljem Portugala s ciljem boljeg upoznavanja zemlje domaćina, njezinih stanovnika, kulture i običaja. Usuglašeno je da hodočašće organizira Ured za mlade Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine u suradnji s biskupijskim uredima za mlade te da u narednom razdoblju budu otvorene prijave za katoličke mladiće i djevojke koji žele sudjelovati na spomenutom susretu.

Ravnatelj Maršić je također upoznao nazočne da će od 13. do 15. veljače u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih u Sarajevu biti održan i zajednički susret Odbora za mlade Hrvatske biskupske konferencije, kojim predsjeda šibenski biskup Tomislav Rogić, i Odbora za mlade BK BiH te pozvao sve na spomenuti trodnevni seminar povjerenika za pastoral mladih iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Nakon sjednice, koja je završena zajedničkom molitvom, svi nazočni su pošli u Nadbiskupijski centar za mlade u sarajevskoj četvrti Otoka gdje su tijekom objeda nastavili razgovor o pastoralu mladih, prenosi KTA.