Budi dio naše mreže
Izbornik

U Banjoj Luci obilježena 2. obljetnica utemeljenja Europskog centra za mir i suradnju

Banja Luka (IKA)

U organizaciji Banjolučke biskupije i Paneuropske unije, a u suradnji sa Zakladom Konrad Adenauer u Kući susreta „Marija Zvijezda“ u Banjoj Luci obilježena je 20. rujna 2. obljetnica utemeljenja Europskog centra za mir i suradnju, priopćeno je iz Međunarodne paneuropske unije.

Na početku skupa sve nazočne prigodnim govorom pozdravio je banjolučki biskup dr. Franjo Komarica. „Želimo u ovom Centru i u ovoj Kući susreta djelovati u duhu aktualnih porukâ sadašnjeg pape Franje: ulagati svoje znanje, snage i mogućnosti u obrazovanje za mir, jer je pravi mir ‘plod stalnog odgojnog djelovanja’, koje promiče snove o razvoju i budućnosti novih naraštaja. Mir se nikada ne postiže jednom zauvijek, valja ga ponovno postizati svakoga dana, kao i zajednički život među različitim etničkim skupinama i vjerskim tradicijama, te cjelovit razvoj i socijalnu pravednost. Spominjući se užasa i pogrešaka prošlosti, valja nam svima udružiti snage kako Svevišnji Bog više nikada ne bi bio talac volje ljudske moći. Bog je mir i on uvijek vodi do mira, nikada do rata!“, kazao je između ostalog mons. Komarica.

Pored biskupa Komarice na svečanosti o važnosti toga, ali i drugih biskupijskih projekata, govorili su umirovljeni vrhbosanski nadbiskup i metropolit kardinal Vinko Puljić, ravnateljica Uprave za teritorijalnu suradnju u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije i izaslanica ministrice Nataše Tramišak Stella Arneri, banjolučki gradonačelnik Draško Stanivuković, savjetnica s posebnim položajem za pitanje Hrvata u BiH u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH i izaslanica državnog tajnika Zvonke Milasa Žana Ćorić, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i kulturu Brodsko-posavske županije i izaslanica župana Danijela Marušića dr. sc. Anica Vukašinović, tajnik Kuratorija Europskog centra Andreas Raab, zamjenik generalnog tajnika Međunarodne Paneuropske unije Vanja Gavran i bivši načelnik općine Langen bei Bregenz / Vorarlberg, a sada predsjednik Kuratorija zadužbine „Kuća Franza Pfanera; Georg Alois Oblinger, rektor svetišta Marienfried Johann Kögler.

Bruno Schmid, bivši dugogodišnji načelnik grada Munderkingen n/D, predstavio je donaciju knjiga Europskom centru, a Rudolf Baier, Winfried Gburek predstavili su dvije nove knjige o Mariji Zvijezdi na njemačkom jeziku. Arhitekti Ivana Barišić i Darijo Pleša predstavili su idejno arhitektonsko uređenja nove zgrade Europskog centra.

Na svečanosti između ostalih bili su i predsjedavajuća Vijeća naroda Republike Srpske Nada Tešanović; prof. dr. Vanda Babić Galić, izaslanica hrvatskog ministra vanjsih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana; župana Osječko-baranjske županije Ivan Anušić; generalni konzul Republike Hrvatske u Banjoj Luci Zoran Piličić; ravnatelj Zaklade Konrad Adenauer za BiH Sven Petke i mnogi drugi.

Koncelebrirano misno slavlje predvodio je kardinal Puljić, a nakon mise održan je koncert na kojem su nastupili sopranistice Lucija Borković i Danka Ilić i prof. Neven Kraljić na orguljama, navodi se u priopćenju iz Međunarodne paneuropske unije.

Europski centar za mir i suradnju ima misiju zasnovanu na obrazovnim programima i susretima europske mladeži i svih ljudi dobre volje. Utemeljen je kao neprofitna međunarodna organizacija za vjerske i obrazovne, kulturne i gospodarske programe, susrete, suradnju i razmjenu u području interkulturalnoga, međuetničkoga, međuvjerskoga i političkoga dijaloga.