Budi dio naše mreže
Izbornik

Ukop fra Mladena Jozića, svećenika Franjevačke provincije Bosne Srebrene

Plehan (IKA)

Vrhbosanski nadbiskup Tomo Vukšić predvodio je na Plehanu u petak, 29. rujna misu zadušnicu za pokojnog fra Mladena Jozića.

Zemni ostaci fra Mladena Jozića svećenika Franjevačke provincije Bosne Srebrene, koji je u utorak, 26. rujna u noćnim satima, nakon iznenadne bolesti, okrijepljen svetim sakramentima preminuo u Kliničkom bolničkom centru u Splitu, pokopani su u petak, 29. rujna na fratarskom groblju na Plehanu u Bosanskoj Posavini. Uz izloženi lijes pokojnika misu zadušnicu u prepunoj župnoj crkvi Sv. Marka Evanđelista u zajedništvu sa stotinjak svećenika predvodio je vrhbosanski nadbiskup Tomo Vukšić.

U prigodnoj homiliji nadbiskup Vukšić je naglasio kako je znakovito da je dan fra Mladenova pokopa upravo na blagdan sv. anđela Gabrijela, Mihaela i Rafaela koji privode duše pokojnika pred lice Božje. Pojasnio je kako je uloga i zadaća anđela biti trajno u Božjoj blizini i iskazivati klanjanje svemogućem Gospodinu, te slušati Riječ Božju, pamtiti je i vjerno prenositi ljudima.

„Jer se danas opraštamo od brata svećenika polazeći od ove slike anđela trebamo zapaziti da je Bog stvorio i anđele i nas ljude različite u naravi, ali vrlo slične u službi. Naša je zadaća kao članova Crkve zemaljske zajedno sa nebeskom Crkvom neprestano se Gospodinu klanjati i ponavljati; svet, svet, svet Gospodinu nad vojskama, s druge strane osluškivati Riječ Božju, napose mi svećenici, i biti anđeli Bože poruke, biti njezini glasnici, prihvaćati je u svome životu da bi je mogli prenositi drugima. Zahvaljujem Bogu danas za ovu poruku i sliku anđela kojom nas providnost Božja na fra Mladenovu sprovodu poziva da zajedno s njim, svećenikom, stalno se klanjamo Gospodinu i budemo svjedoci i prenositelji njegova glasa i njegove poruke. Vjerujemo da je naš pokojni brat fra Mladen upravo u toj službi na najbolji mogući način, koji su mu njegovu talenti i snage dopuštali, sve to izvršavao. Zahvaljujemo još više Božjem milosrđu i blagoslovu koje ga je obdarilo tim sposobnostima“, rekao je, uz ostalo, nadbiskup Vukšić.

Dodavši kako je fra Mladen učinio mnoga dobra djela istaknuo je njegovu skromnost, poniznost i samozatajnost, a napose upornost u pastoralu, te ustvrdio da je to odlika svakoga dobrog svećenika.

Uputivši prigodnu riječ provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić istaknuo je kako je fra Mladen bio svećenik otvorena srca, raspoloživ prema svima, služio predano Bogu i ljudima, čovjek vjere i nade, otvoren Crkvi, jednostavan u redovništvu, revan u svećeništvu i odan svojoj zajednici i svome narodu.

Život i djelo pok. fra Mladena ocrtao je gvardijan fra Anto Tomas.

Slavlje je pjevanjem animirao fra Emanuel Josić zajedno s mladim franjevcima.

Poslije mise slijedio je pokop na fratarskom groblju na kojem je sprovodne obrede predvodio provincijal fra Zdravko Dadić.

Na misi i na pokopu uz rodbinu i prijatelje te veliki broj redovnica sudjelovalo je mnoštvo vjernika kako rodne fra Mladenove župe u Koraću, tako i župa u Potočanima i Svilaju u kojima je djelovao po sedam godine te župljani iz Tuzle i drugih mjesta u Bosni i Hercegovini u kojima je kroz svojih 36 godina svećeništva djelovao.