Budi dio naše mreže
Izbornik

Uskrsno čestitanje vrhbosanskom nadbiskupu

Sarajevo (IKA)

Na Veliku subotu, 30. ožujka svećenici, redovnici, redovnice koji djeluju u Sarajevu te bogoslovi okupili su se u dvorani Svećeničkog doma Vrhbosanske nadbiskupije na tradicionalnom čestitanju Uskrsa vrhbosanskom nadbiskupu mons. Tomi Vukšiću, objavio je portal Katoličkog tjednika Nedjelja.

Okupilo se 50-ak osoba duhovnog staleža među kojima su bili: vrhbosanski nadbiskup u miru Vinko kard. Puljić, apostolski nuncij u BiH mons. Francis Assisi Chullikatt, generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić te provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić.

Nakon uvodnog pozdrava predstojnika Ureda za odnose s javnošću i glasnogovornika Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Dražena Kusture prigodnu čestitku, koju je naslovio “Kultura uskrsnuća”, u ime svih prisutnih izrekao je dr. vlč. Ljubo Zadrić, profesor dogmatske teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

„Naš današnji susret odraz je kulture koju smo pozvani živjeti: kulture uskrsnuća. Usuđujem se temelj kršćanskog života i vjerovanja nazvati kulturom, osobito kroz retke poslanice apostola Pavla Korinćanima koji svojim pisanjem kulturu uskrsnuća predstavlja svijetu, te ujedno i nas potiče na prenošenja onoga što smo primili. Ukoliko nema kulture, ponajprije kulture govora, koju potom slijede i nadopunjavaju kultura pisanja i svjedočenja, onda nema niti života. Svojom čestitkom želio bih u nama probuditi kulturu koja je možda zaspala u eklezijalnim teorijama ili je ostala zatrpana u pastoralnim projektima i tako ‘guši’ kulturu uskrsnuća u srcima vjernika“, istaknuo je vlč. Zadrić.

Kultura uskrsnuća je „kultura koja nudi više sumnje, nego li istine i koristi; koncept koji je teško svesti na razinu ljudskog shvaćanja! Već pri prvom susretu s ondašnjim svijetom, a tako i danas, događaj Kristova uskrsnuća budi sumnju, a istovremeno smo svjedoci kako je uskrsnuće i dalje osnova koja podržava smisao života mnogih ljudi“, poručio je Zadrić te je dodao kako su današnji Isusovi učenici, poput nekada apostola, pozvani prijeći određenu duljinu puta za Krista s jasnim ciljem prenošenja onoga što mu je dano.

„Svaki od nas prelazi daljinu za koju je sposoban (pripremljen), a za ostatak puta tu su i drugi koji su sposobniji i spremni poći još dalje. Ti strpljivo idi do točke svojih mogućnosti i pazi kako se ne bi preračunao, pa zauzeo mjesto za koje nisi niti spreman, niti imaš za njega potrebnu snagu. Moli Boga da ti udjeli ovu mudrost i da svojim skromnim znanjem i iskustvom preneseš ono što si primio jer svaki od nas je pozvan biti dijelom kulture uskrsnuća koja jednostavno svjedoči: Bog uskrisi Isusa od mrtvih i mi smo tomu svjedoci (usp., Dj 2, 32)“, zaključio je vlč. Ljubo uz želju za blagoslovljenim Uskrsom.

Zatim je nadbiskup Vukšić uz riječi zahvale isto tako uputio želju za sretnim i blagoslovljenim Uskrsom čestitarima te je druženje nastavljeno uz malu okrjepu u dvorani Svećeničkog doma.