Budi dio naše mreže
Izbornik

Zavjetna misa Blaženoj Djevici Mariji u Koraću u Bosanskoj Posavini

Koraće (IKA)

Zavjetna misa Blaženoj Djevici Mariji okupila je u petak, 15. veljače u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Koraću u Bosanskoj Posavini četrdesetak Koraćana, koji inače redovito već godinu dana svakoga 15. u mjesecu hodočaste svojoj nebeskoj zaštitnici moleći njezin zagovor za opstanak i povratak u svoj, ratom opustošeni kraj.

Pod geslom „Majko dobrog savjeta, budi nam utjeha“ misno je slavlje predvodio domaći sin fra Blažen Lipovac. Koncelebrirali su domaći župnik fra Ivan Marić, derventski dekan, domaći župni vikar fra Velimir Zirdum, fra Ivan Ćurić i fra Ivica Pavlović.


Govoreći o Marijinoj poniznosti i malenosti fra Blažen je u svojoj homiliji posvijestio kako je Marija ‘spomenik neznatnoj domaćici i radnici’, spomenik malome čovjeku, smjerokaz svakome čovjeku, žena-majka i najbolje stvorenje koje je Bog stvorio, i dao nam je za majku.

Svjestan kako po svojoj naravi čovjek želi biti velik, svet u nastavku je pojasnio da se veličina čovjeka odražava u malenosti, da je velik onaj čovjek koji je blizak Bogu, velik u Bogu, odnosno čovjek koji je velik u praštanju, služenju i pomaganju drugima…

„Nismo veliki po onome što radimo, nego po onome što jesmo. Nije važno koliko zarađujemo nego za koga zarađujemo. Velik je onaj tko radi s Bogom kao Marija, tko sve prikazuje nebu ‘po Kristu’ kao Marija.

I tko jednom uroni u Boga nikad ne prekida s Bogom… Da nije bilo velikana srca i duha, ovaj bi svijet davno propao. Marija nam je primjer kako surađivati s Bogom, kako služiti drugima, kako prihvatiti druge onakvima kakvi jesu. I naše nam majke u tome mogu biti primjerom. Budimo barem sjena Nebeske majke i naših majki“, zaključio je fra Blažen te na poseban način zahvalio Bogu za dvije uzorne vjernice – majke iz te župe, Anicu Lipovac i Anđu Jozić, koje su se ovih dana Koraćani ispratili u život vječni ka Gospodinu.

Župnik fra Ivan zahvalio je svojim župljanima što prepoznavaju vrijednost zavjetne mise te ustrajno svakoga 15. u mjesecu dolaze u svoj ranjeni kraj moliti Gospin zagovor za njegovu obnovu. Druženje su uz večeru nastavili u župnim prostorijama.

Ključne riječi:
Koraće