Budi dio naše mreže
Izbornik

Zavjetna misa u čast Gospi Koraćanskoj

Koraće (IKA)

Zavjetna misa u čast Gospi Koraćanskoj pod geslom „Majko dobrog savjeta, budi nam utjeha i nada“ okupila je u petak, 15. listopada u župi Uznesenja Blažene Djevice u Koraću u Bosanskoj Posavini stotinjak Koraćana i njihovih prijatelja.

Uz župnika fra Ivana Marića, derventskog dekana, vlč. Antonia Čuturu župnika u Kolibama i Bosanskom Brodu te vlč. Franju Sitnika grkokatoličkog župnika u Derventi večernje misno slavlje predvodio je fra Blažen Lipovac, ovogodišnji zlatomisnik rodom iz te župe.

Naglasivši na početku homilije kako bi u svakoj obitelji najveći događaj trebao biti rođendan majke fra Blažen je pojasnio kako je majka bitna jer je ona roditeljica života i jer je svaki čovjek u svome životu najviše spominje, treba…

Promišljajući o ulozi Nebeske majke Marije u našem životu posvjestio je kako, iako izuzeta od istočnoga grijeha, nije ona bila izuzeta od patnje, boli, iskušenja. Ustvrdio je da je ona svakome čovjeku, utjeha, nada, ona koja će nam dati savjet kako živjeti svoju svakodnevnicu, ona koja nas vodi do svoga Sina, ona koja je najsigurniji put do našeg cilja, koji nije umiranje, nego život u vječnosti.

„U krilu svake zemaljske majke možemo prepoznati krilo one Majke zbog koje danas sudjelujemo s Isusom u ovoj euharistiji, u obiteljskim molitvama, kod svoga stola, na putu i svugdje tamo gdje idemo. Vrijeme je otriježnjenja i samo oni koji su trijezni i uspravno mogu hoditi, oni koji se pouzdavaju, ne u svoju moć, svoju pamet, novac, nego u Gospodina mogu doći do svoga cilja. Ja nam svima želim da dođemo do svoga cilj, a naš cilj nije grob, nego iznad kalvarije vije se uskrsno svjetlo“, poručio je, uz ostalo, fra Blažen.

Kako je toga dana Crkva slavila sv. Tereziju Avilsku propovjednik je uz tu sveticu za primjer svetosti života vjernicima stavio i svetice; Tereziju od Djeteta Isusa i Tereziju od Kolkate kao i Edith Stein.

Nakon molitve litanija lauretanskih, koje je predvodio fra Blažen zajedno su molili zavjetnu molitvu Gospi Koraćanskoj.

Druženje su nastavili uz večeru u prostorijama župe, koju su im toga puta priredile obitelji Filip i Dijana Lipovac te Adam i Gordana Lipovac za čije je pokojne roditelje služena ta misa.

Ključne riječi:
Koraće zavjetna misa