Budi dio naše mreže
Izbornik

U Koraću slavljena misa u čast Gospi

Koraće (IKA)

Zavjetna misa u čast Gospi Koraćanskoj pod geslom „Majko dobrog savjeta, budi nam utjeha i nada“, okupila je u četvrtak 15. veljače 2024. u Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Koraću pedesetak Koraćana i njihovih prijatelja.

Misno slavlje predvodio je fra Blažen Lipovac, domaći sin.

Uz domaćeg župnika fra Ivana Marića, koji je također predvodio pjevanje, suslavili su umirovljeni svećenik Riječke nadbiskupije mons. Pero Zeba – povratnik u Bijelo Brdo, svećenik u Slavonskom Brodu fra Domagoj Šimunović i grkokatolički župnik u Derventi o. Franjo Sitnik.

Aktualizirajući misna čitanja fra Blažen je ustvrdio da je izbor druga riječ za biti čovjekom. Posvijestio je da će one koji odluče živjeti s Bogom biti zauvijek blagoslovljeni, a oni koji se odluče protiv Boga biti zauvijek prokleti.

„U današnjoj misi s Majkom Isusovom molimo za sve one koji su se odlučili za život, i svoj i živote drugih. Takav je je bio i naš pok. Željko Barišić, hrvatski branitelj, nježnoga srca i profiliranog osjećaja za svoj kraj narod, vjeru, za kojega danas služimo misu. Slijedio je Isusa ne bojeći se da će nešto od ovoga života izgubiti, nego ga zadobiti i ovdje na zemlji, a napose onaj život vječni. Tko mimo Isusova puta želi biti sretan neće to biti. Tko ide mimo Isusa koji se utjelovio u ovome kraju i narodu ne može biti ni bogat, ni milošću ispunjen. Nas svakoga 15. u mjesecu okuplja Isusova i naša majka Marija. Ona nas tješi i hrabri. Lica majki naših branitelja dovodi nas danas pred kip Gospe, koja nas vraća u mladost, podsjeća na majčinu ruku, brigu…“ rekao je uz ostalo fra Blažen.

Vjernike je pozvao da u vrijeme korizme čiste svoje srce i dušu, sve ono što ih opterećuje, da bi bili ljudi po Božjoj mjeri, po uzoru na Djevicu Mariju, po uzoru svojih roditelja, da onaj najljepši dio grade i oplemenjuju da bi se u izobilju očitovala važnost i dar Božjega im darovanog života.

Druženje poslije mise nastavljeno je uz zajedničku večeru.