Budi dio naše mreže
Izbornik

Znanstveni doprinos dviju hrvatskih profesorica u rukama Pape Franje

BIH (IKA)

Papa Franjo boravio je u petak, 21. lipnja 2019. u Napulju gdje je sudjelovao na simpoziju Teologija nakon Veritatis gaudium u kontekstu mediterana kojeg je od 20. do 21. lipnja organizirao Papinski teološki fakultet južne Italije.

Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine prenosi vijest s portala Fratellanza umana o sudjelovanju pape Franje u petak, 21. lipnja 2019. u Napulju na simpoziju Teologija nakon Veritatis gaudium u kontekstu Mediterana kojeg je od 20. do 21. lipnja organizirao Papinski teološki fakultet južne Italije.

Na simpoziju je papa održao predavanje o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti teologije, koja nakon Apostolske Konstitucije Veritatis gaudium treba biti “kerigmatska teologija, teologija razlučivanja, milosrđa i prihvaćanja, koja se stavlja u dijalog s društvom, kulturama i religijama za izgradnju mirnog suživota ljudi i naroda”, rekao je Papa, zaključujući: “Mediteran je povijesna, geografska i kulturna matrica kerigmatskog prihvaćanja prakticiranog dijalogom i milosrđem”.

Tom prigodom urednici Antonio Acsione i Eduardo Scognamiglio poklonili su papi tek objavljeni zbornik radova: Nei legami della fraternità universale. Ecumenismo – Dialogo – Libertà religiosa, (Edizioni Cantagalli S.r.l – Siena 2019.), u kojem se nalazi i znanstveni članak dviju hrvatskih profesorica podrijetlom iz Bosne i Hercegovine.

Doc. dr. sc. Klara Ćavar i dr. sc. Vikica Vujica napisale su znanstveni članak I matrimoni misti in Bosnia ed Erzegovina. Una sfida concreta per la nuova evangelizzazione (str. 249.-277.), a znanstvene članke priložili su i drugi značajniji znanstvenici. Predgovor za knjigu napisao je napuljski nadbiskup kardinal Crescenzio Sepe.