Budi dio naše mreže
Izbornik

Župa Međugorje proslavila blagdan nebeskog zaštitnika sv. Jakova

Međugorje (IKA)

U nedjelju 25. srpnja župa Međugorje proslavila je blagdan sv. Jakova, nebeskog zaštitnika župe i sveca kojemu je posvećena međugorska župna crkva, prenosi portal Općine Čitluk.

Tim povodom je u Gaju slavljeno svečano misno slavlje kojem je prethodila procesija od župne crkve, a župljani su se za proslavu pripremali devetodnevnom duhovnom pripravom.

Svečano misno slavlje predvodio je o. Đani Kordić, karmelićanin rodom iz župe Međugorje.

“Danas kada slavimo svetkovinu sv. Jakova izrazili smo svoju vjeru ovom procesijom, ovim hodom. Hoćemo ići stopama toga božjega ugodnika. Oni koji su nosili ovaj kip znaju kako nije lagan, kako je težak i baš je dobro da to pokazuje. Ovaj put nije lagan, traži se velika odlučnost i stalna spremnost primati Božji dar za daljnji korak”, kazao je propovjednik u uvodnom dijelu svoje propovijedi.

Nakon toga o. Đani Kordić kazao je kako Bog ništa ne uništava, nego da On mijenja.

“Ovaj blagdan je pun milosti za nas da se iznova stavimo na rijeku velikih hodočasnika. Sveti Jakov je zaštitnik hodočasnika. Svi smo mi u svom životnom putu na zemlji hodočasnici… Procesija ne može ići brzo, ona ide s noge na nogu. Tako i naš život ide i tako nas Bog mijenja. Bog ne čini skokove, kao što ni priroda, koju je cijelu Bog stvorio, ne čini skokove. Naš duhovni život na početku, u sredini ili na kraju, dokle god sam na zemlji Bog čini svoje. Vraćamo se bjelini ovoga oltara. Danas je važno prinijeti na ovaj oltar ono što je u nama što nas možda pritiska, ono o čemu se dvoumimo, sav svoj ljudski život prinijeti Bogu na bjelinu oltara na kojem ćemo mi svećenici u Isusovo ime moliti da On sve to promjeni. Bog ništa ne uništava. Bog mijenja”, zaključio je Kordić dodavši kako je uvijek iznova potrebno ohrabrenje i kako se možemo nadati da će sve biti dobro, a za to je potrebno čvrsto se držati vjere.

Fra Marinko Šakota, župnik župe Međugorje, pred kraj misnog slavlja čestitao je župljanima i hodočasnicima blagdan sv. Jakova, te su zahvalio svima koji su dali svoj doprinos proslavi. Fra Marinko je također najavio skorašnji početak Mladifesta i okupljene upoznao sa humanitarnom prodajom CD-a narodnog guslara Jure Miloša, kojom se želi pomoći jednoj mnogobrojnoj obitelj.

Svečano misno slavlje u Gaju pjesmom je uveličao Veliki župni zbor koji predvodi s. Irena Azinović, izvijestio je u nedjelju 25. srpnja portal Općine Čitluk.