Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen blagdan Gospe od Zdravlja u Kladnjicama

Kladnjice (IKA)

Blagdan Prikazanja Blažene Djevice Marije – Gospa od Zdravlja, proslavljen je misnim slavljem kojeg je u utorak, 21. studenoga 2023., u crkvi sv. Filipa i Jakova u Kladnjicama predvodio fra Ante Jurić, OFM.

Koncelebrirao je župnik Župe Imena Isusova u Čvrljevu fra Ante Jurić Talaja, OFM.

U svojoj homiliji fra Ante Jurić je kazao: „Danas častimo divni blagdan u čast Blažene Djevice Marije, koji ima dva naziva „Prikazanje Blažene Djevice Marije u hramu“ i „Gospa od Zdravlja“. Ovaj blagdan poziva na prikazanje života Gospodinu i traženje volje Božje, jer Bog sa svakim čovjekom ima svoj plan (…).“

Naglasio je kako ljudi kad susreću jedni druge, redovito pitaju za zdravlje, a kad učenici u školi izrađuju jedinicu vrednota, najčešće su to zdravlje i bogatstvo, rijetko su to vjera, ljubav, prijateljstvo. „Čovjek se današnjice udaljio od Boga, i stremi samo za bogatstvom, tek kad čovjek oboli onda se obraća Gospi i Bogu za pomoć, kao i njezinu sinu Isusu Kristu koji je došao na zemlju, kako bi nam pokazao put do spasenja, da se oslobodimo od grijeha, kako bi nam vratio mir i dostojanstvo (…)“, rekao je.

Propovjednik je istaknuo da čovjek „danas“ više traži, negoli zahvaljuje na onome što mu je Gospodin darovao. „Ne zaboravimo da često grešni život vodi prema bolesti i tjelesnoj i duhovnoj (…). Gospa je naša nebeska majka i ona se naziva u Litanijama ‘Zdravlje Bolesnih’, ‘Utočište Grešnika’ (…). Redovito je molimo da nam isprosi zdravlje (…). Sv. Leopold Bogdan Mandić je kazao da je ‘Isus najbolji lijek i medicina’. Dobro znamo da je Isusovo poslanje bilo više od liječenja tijela i duše (…). Gospa nas danas više nego ikada poziva živjeti istinski kršćanski život, a to je molitva, misa, ispovijed, pričest, ljubav prema Bogu i bližnjima. Iz te se Božje milosti prima snaga“, kazao je fra Ante.

„Ako se odvojimo od Gospodina, naša vjera polako slabi, postaje mlaka i javlja se opasnost da obolimo duhovno i tjelesno, što vodi u grješni život (…). Ne dajmo se zavesti od svijeta, nego slijedimo našu Majku Nebesku, koja nas poziva, da se otvorimo riječi njezinoga sina Isusa Krista, koji je došao na svijet da nas spasi jer on je lijek i liječnik. Gospa koja je puna milosti, duhovne ljubavi, prema svakom čovjeku i koja nas razumije, neka bude utočište svima nama, neka nam Isus povrati zdrave duše i tijela“, poručio je na kraju homilije fra Ante Jurić.

Na kraju misnog slavlja fra Ante Jurić Talaja se zahvalio propovjedniku i župljanima jer su unatoč nevremenu stigli na misu. Čestitao im je blagdan i zaželio „obilje obiteljskoga ozračja, bratske ljubavi i Božjeg blagoslova“.