Budi dio naše mreže
Izbornik

11. srpnja: Dan molitve za migrante koji su umrli na Sredozemlju

Rim (IKA)

Molitveni dan za migrante uspostavila je Talijanska biskupska konferencija koja je, ujedno, pozvala kršćane da postanu glasnici mira i učitelji civilizacije, objavio je Vatican News u srijedu 7. srpnja.

74. Generalna skupština Talijanske biskupske konferencije, održana u Rimu od 24. do 27. svibnja 2021.

U prvih pet mjeseci 2021. godine više od 630 muškaraca, žena i djece utopilo se u središnjem dijelu Sredozemnog mora na putu za Europu u potrazi za boljim životom. Međunarodna organizacija za migracije (IOM) zabilježila je 632 smrtna slučaja utapljanja migranata u Sredozemnom moru, što predstavlja porast od 200 posto u odnosu na prošlu godinu.

“Ovakve tragedije poljuljaju savjest i zahtijevaju lucidnost u razmatranju fenomena migracija”, rekli su talijanski biskupi, pozvavši sve muškarce i žene dobre volje da se 11. srpnja pridruže molitvi u spomen na sve one koji su umrli u Sredozemnom moru i na kopnenim putevima dok su bježali od siromaštva, sukoba, progona i klimatskih promjena. Datum (11. srpnja) izabran je ciljano, na liturgijski blagdan zaštitnika Europe – svetog Benedikta.

Slijedimo primjer zaštitnika Europe sv. Benedikta i postanimo glasnici mira i učitelji civilizacije

“Za tu prigodu mole se sve župe da pročitaju posebnu Molitvu vjernika za sve migrante, a posebno one među njima koji su izgubili živote na moru, utopljene mornare u potrazi za nadom za budućnost”.

Dramatične statistike koje registriraju smrtne slučajeve migranata na moru pokazuju da u prosjeku četvero ljudi svakodnevno umire na migrantskim rutama, a talijanski biskupi podcrtali su i nove smrtonosne migracijske puteve (Kanarski otoci, migrantski kampovi u Libiji, balkanske rute…).

“Sredozemlje je postalo najveće europsko groblje, otvorite svoja srca izbjeglicama i ne zaboravite na one koji su izgubili svoje živote u pokušaju da dođu do talijanske i europske obale“, pozvali su na molitvu sve vjernike i ljude dobre volje talijanski biskupi, dodavši da će “ova nedjelja, 11. srpnja, biti prilika i poticaj svakom kršćaninu da slijedi primjer svetog Benedikta, zaštitnika Europe, i postane glasnik mira i učitelj civilizacije”, zaključili su talijanski biskupi, a prenosi Vatican News u srijedu 7. srpnja.