Budi dio naše mreže
Izbornik

40. hodočašće Hrvata biskupije Rottenburg-Stuttgart u Zwiefalten

Zwiefalten (IKA)

40. hodočašće hrvatskih katoličkih zajednica iz njemačke biskupije Rottenburg-Stuttgart u Marijansko svetište Zwiefalten održano je na sedmu Uskrsnu nedjelju 21. svibnja. Svečanu misu predvodio je mjesni biskup Gebhard Fürst.

U suslavlju su bili skopski biskup i skopsko-strumički eparh Kiro Stojanov, delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivica Komadina te još petnaestak svećenika uz asistenciju dvojice trajnih đakona. Misnom slavlju prethodila je ulazna procesija u kojoj su mladi u narodnim nošnjama nosili pralik Gospe Velikog hrvatskog krsnog zavjeta.

Na početku je prisutne pozdravio mjesni župnik vlč. Sigmund Schänzle. Nakon toga, riječi pozdrava uputio je župnik hrvatskih zajednica Reutlingen – Metzingen – Tübingen vlč. Andrija Župarić. U propovijedi je biskup Fürst naglasio da mu je drago što može slaviti misu s hrvatskom zajednicom nakon pandemije koronavirusa te da Hrvati obogaćuju njegovu biskupiju svojom nazočnošću, blizinom, marijanskom i euharistijskom pobožnošću te duhovnim zvanjima.

Posebno je istaknuo pjevanje na hrvatskim euharistijskim slavljima koje je, kako je rekao, itekako živo i potiče čovjeka da i sam zapjeva s Hrvatima. Naglasio je i da su hrvatske katoličke zajednice na području povjerene mu biskupije itekako žive. Na kraju euharistijskog slavlja riječi zahvale uime hrvatskog dušobrižničkog ureda u Frankfurtu izrekao je vlč. Ivica Komadina.

Misno slavlje završilo je pjesmom „Kraljice neba“ i „Zdravo Djevo“. S obzirom na to da će se ove jeseni umiroviti, mjesni biskup Fürst tom se misom u Zwiefaltenu želio oprostiti od Hrvata u njegovoj biskupiji. Na području biskupije Rottenburg – Stuttgart prema procjenama danas živi oko 80 tisuća Hrvata u 43 hrvatske katoličke zajednice, u kojima djeluju 23 hrvatska svećenika, 12 pastoralnih suradnika i suradnica te dva trajna đakona.