Budi dio naše mreže
Izbornik

Zagreb: Susret ravnatelja Caritasa BiH i Caritasa Makedonije

Zagreb (IKA/KTA)

Susret ravnateljstava Caritasa Bosne i Hercegovine i Makedonskog Caritasa održan je u četvrtak 21. ožujka 2024. u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu, prenijela je Katolička tiskovna agencija.

Sastanku su nazočili predsjednik Makedonskog Caritasa skopski biskup i strumičko-skopski eparh Kiro Stojanov, ravnatelj Makedonskog Caritasa o. Zoran I. Stojanov i ravnatelj Caritasa BiH mons. Tomo Knežević,  izvijestili su iz Caritasa BiH.

U razgovoru su spomenute najvažnije teme koje se odnose na uzajamnu suradnju dvaju nacionalnih Caritasa, kako danas tako i u budućnosti. Tom prilikom mons. Stojanov zahvalio je Caritasu BiH, ravnatelju i njegovim djelatnicima, za konkretnu i cjelokupnu potporu Caritasa BiH, posebno u sadržajima koji se odnose na izgradnju nacionalnog Caritasa Makedonije utemeljenu na načelima i važećim dokumentima Caritasa Internationalis, kao i u projektnom djelovanju.

Osim tema uzajamne suradnje jedna od važnijih tema razgovora bila je suradnja nacionalnih Caritasa jugoistočne Europe u nadolazećem vremenu da bi bili kvalitetno uvažavani te dali svoj doprinos rastu Caritasa, kako unutar Caritasa Internationalis tako i na razini Caritasa Europa, uz napomenu da te dvije zemlje još nisu dio Europske unije.

Sudionici susreta razgovarali su svjesni situacije i životnog okružja i rada dvaju nacionalnih Caritasa. Međutim, želja im je da konkretnom i daljnjom suradnjom budu zdrava grana na Caritasovom stablu, kao službene karitativne ustanove Katoličke Crkve na ovim prostorima.

Zaključili su da ne trebaju posustati u izgrađivanju daljnje uzajamne suradnje utemeljene na vlastitoj vjeri i ljubavi prema bratu čovjeku. Tom prilikom izrečena je zahvalnost posebno Hrvatskom Caritasu i njegovom aktualnom ravnateljstvu za spremnost da budu snažna potpora, iako je nacionalni Caritas članice Europske unije i svih drugih međunarodnih integracija. Također su dogovoreni budući konkretni razgovori i susreti.