Budi dio naše mreže
Izbornik

Američki biskupi protiv odluka Trumpove administracije

Washington (IKA)

Više katoličkih biskupa u SAD-u oštro je kritiziralo državnog tajnika Mikea Pompea koji je Kubu vratio na popis zemalja koje podržavaju terorizam, prenosi Vatican News 13. siječnja.

Biskup u Rockfordu David Malloy Washington izrazio je duboko nezadovoljstvo tom odlukom i istaknuo da „trebaju intenzivnije a ne otežanije odnose SAD-a i Kube“. Biskup Frank Dewane (Venice) u izavi za portal Crux Now primijetio je da „kad je riječ o terorizmu koji sponzorira država sumnja da nekom na pamet pada Kuba“. Nadbiskup Miamija Thomas Wenski odluku američke vlade ocijenio je „poptpuno pretjeranom”.

SAD između ostaloga optužuje Kubu za podršku predsjedniku Venezuele Nicolasu Maduru i za neizručivanje članova kolumbijske pobunjeničke organizacije ELN. Predsjednik Barack Obama skinuo je Kubu s popisa država koje sponzoriraju terorizam godine 2015. te je popustio neke od gospodarskih sankcija, što je rezultiralo poboljšanjem odnosa dvije države, što je pozdravio i papa Franjo.

Američki biskupi najavili su da će se i nadalje zauzimati za potpuno ukidanje gospodarskoga embarga Kubi. Promatrači napominju da administraciju Joea Bidena čeka složeni i dugotrajni pravni proces dok ne ukine sve mjere Trumpove administracije prema Kubi.

Američki biskupi također su oštro osudili pogubljenje Lise Montgomery (52) u srijedu 13. siječnja u američkoj saveznoj državi Indiani, što je prva nad ženom izvršena smrtna kazna od 1953. godine i prva od posljednje tri smrtne kazne koje će biti izvršene prije Bidenove inauguracije 20. siječnja. Papa Franjo u kolovozu 2018. proglasio je da je smrtna kazna nedopustiva u svim okolnostima.