Budi dio naše mreže
Izbornik

Australski biskupi dobili izvještaj o upravljanju u Crkvi

Canberra (IKA)

Australska konferencija katoličkih biskupa je 18. svibnja izdala priopćenje u kojem pozdravlja izvještaj o upravljanju u Katoličkoj Crkvi u Australiji i mogućim reformama na tom području.

Australski biskupi su izvještaj Svjetlo Južnog križa: Promicanje suodgovornog upravljanja u Katoličkoj Crkvi u Australiji naručili prema preporuci Kraljevskog vijeća za institucionalne odgovore na seksualno zlostavljanje djece.

Izvještaj na 200 stranica donosi 86 prijedloga o ključnim načelima dobrog upravljanja Crkvom, kao što su supsidijarnost, administracija, sinodalnost, dijalog, pronicljivost i vodstvo.

Izvještaj predlaže i kako ojačati ulogu laika i osigurati njihovu odgovarajuću suodgovornost na župnoj i biskupijskoj razini.

Predsjednik Australske konferencije katoličkih biskupa nadbiskup Mark Coleridge poručio je kako će se biskupi „sada savjetovati, dubinski proučiti izvještaj, raspravljati o njemu na razini pokrajina, te se na druge načine pripremiti za cjelovitu raspravu na zasjedanju u studenom“. Nakon toga će ga objaviti i dati odgovor na njega.

Nadbiskup Coleridge je istaknuo kako je „čitava Crkva u Australiji trenutno uključena u proces dubokog promišljanja i uviđanja života i poslanja Crkve u bližoj i daljoj budućnosti“, piše u priopćenju biskupske konferencije.