Budi dio naše mreže
Izbornik

Bečka nadbiskupija upozorava na lažne profile na društvenim mrežama

Beč (IKA)

Bečka nadbiskupija upozorila je priopćenjem na sve češću pojavu lažnih profila crkvenih ustanova i pojedinaca, objavio je u četvrtak 7. prosinca Kathpress.

“Posljednjih tjedana drastično se povećao broj slučajeva krivotvorenih profila na društvenim mrežama, posebice na Instagramu i drugim platformama”, navodi se u priopćenju Bečke nadbiskupije.

Među žrtvama krađe identiteta čak su i poznate crkvene osobe, između ostalih bečki nadbiskup kardinal Christoph Schönborn, innsbruški biskup Hermann Glettler i ravnatelj papinskih misijskih djela Missio o. Karl Wallner.

Bečka nadbiskupija poziva korisnike da ne odgovaraju na poruke tobožnjih crkvenih predstavnika. “Autentične osobe kao kardinal Schönborn, biskup Hermann Glettler ili o. Karl Wallner neće s vama stupiti u kontakt putem kanala društvenih mreža”, poručuje nadbiskupija u priopćenju, pozivajući također korisnike da ne slijede odgovarajuće poveznice.

“Ako netko od vas zatraži da slijedite poveznicu, trebate to odbiti. Krivotvoreni računi često se koriste poveznicama kako bi omogućili vezu s vanjskim platformama na kojima se događaju prijevare”, navodi se dalje u priopćenju Bečke nadbiskupije.
Vlasnici krivotvorenih računa iskorištavaju povjerenje korisnika u crkvene predstavnike kako bi bi sami zadobili njihovo povjerenje i nagovorili ih da doznače novac tobožnjim zakladama ili dobrotvornim organizacijama. “Takav postupak nije samo prijevara, nego predstavlja ozbiljnu ugrozu privatnosti i financijske sigurnosti”, navodi se u priopćenju Bečke nadbiskupije, koja korisnicima preporuča da krivotvorene profile odmah prijave platformama društvenih medija.