Budi dio naše mreže
Izbornik

Mladi upriličili spektakularnu dobrodošlicu Papi u Lisabonu

Lisabon (IKA)

U Lisabonu, u velikom parku u srcu glavnoga grada Portugala, u četvrtak, 3. kolovoza upriličena je svečanost dobrodošlice papi Franji kojom je službeno otvoren Svjetski dan mladih 2023., objavio je Vatican News.

Papa je u svom obraćanju na prvom susretu s mladima u Portugalu uputio dvije molbe mladima pristiglim iz svih dijelova svijeta: da u ovim danima dožive radost međusobnog prihvaćanja i da se otvore razgovoru s Gospodinom kako bi bili svjedoci njegove blizine. Upozorio je mlade na „vukove“ koji se skrivaju „iza osmijeha lažne dobrote“ poručivši im da se čuvaju „iluzija virtualnog“.

„Queridos jovens, boa tarde! Dragi mladi, dobra večer!“, rekao je na početku svog obraćanja mladima na svečanosti dobrodošlice 37. Svjetskog dana mladih u Parque Eduardo VII., velikoj zelenoj oazi u centru glavnoga grada Portugala. Na svečanosti se okupilo oko 500 tisuća mladih. Nakon pozdravnog obraćanja lisabonskog patrijarha, kardinala Manuela Joséa Macária do Nascimenta Clementea, mladi su bili protagonisti prvog dijela susreta uz glazbu, pjesme i koreografije, simbolično uručenje pisama Franji s brojnim pitanjima mladih o životu, vjeri i pripadnosti Crkvi. Na svečanosti otvorenja su se vijorile nebrojeni barjaci zemalja iz svih krajeva svijeta iz kojih dolaze mlade, a na pozornicu su doneseni i simboli Svjetskog dana mladih: Hodočasnički križ te Gospina slika Salus Popoli Romani.

Na susretu je pročitano Evanđelje u kojem Isus šalje svoje učenike da svima donesu navještaj Kraljevstva. Papa je zahvalio mladima što su se odazvali pozivu na sudjelovanje i istaknuo da ih je prije svega Isus pozvao da budu ovdje: „Niste ovdje slučajno. Gospodin vas je pozvao, ne samo u ove dane, nego od početka vaših dana. Da, On vas je pozvao po imenu. Čuli smo iz Riječi Božje da nas je pozvao po imenu. Pokušajte zamisliti te tri riječi napisane velikim slovima, a zatim zamislite da su zapisane u vama, u vašim srcima, kao da tvore naslov vašeg života, smisao onoga što jeste: pozvan si po imenu“.

Pozvani smo jer smo ljubljeni, nastavio je Papa. Za Boga je svaka osoba dragocjena takva kakva jest i On od svake želi učiniti remek-djelo. Svjetski dan mladih može nam pomoći prepoznati tu stvarnost, primijetio je Papa te svim mladima poželio da „ovo budu dani u kojima tvoje ime – i tvoje, i tvoje, i tvoje – preko braće i sestara mnogih jezika i naroda – vidimo mnoge zastave – koji ga prijateljski izgovaraju, odjekne kao jedna jedina vijest u povijesti, jer jedinstven je otkucaj Božjeg srca za tebe. Neka ovo budu dani u kojima ćemo u svom srcu čvrsto usaditi da smo ljubljeni takvi kakvi jesmo, a ne takvi kakvi bismo željeli biti: kakvi sad jesmo. To je polazište Svjetskog dana mladih, ali prije svega života“, rekao je Papa.

Papa Franjo je u svom obraćanju primijetio da se za Boga iza svakog imena krije jedno lice, ali da u društvu to nije uvijek slučaj. Društvene mreže, na primjer, koriste naše osobne podatke ne zato što u svakom pojedincu vide „jedinstvenu“ osobu, već u svrhu „istraživanja tržišta“. Papa pritom govori o vukovima koji se skrivaju iza lažnih i prijetvornih osmijeha, a zatim čovjeka ostavljaju samog te je upozorio: „To su iluzije virtualnog i moramo paziti da se ne damo prevariti, jer se mnoge stvarnosti koje nas privlače i obećavaju sreću kasnije pokažu onakvima kakve stvarno jesu: isprazne stvari, mjehurići od sapunice, suvišne stvari, stvari koje su beskorisne i srce ostavljaju praznim. Reći ću vam jedno: Isus nije takav, On nije takav: On ima povjerenje u tebe, vjeruje u svakog od vas, u svakog od nas jer za Isusa je svatko od nas važan, svatko od vas je važan. To je Isus“.

Prijatelji, nastavio je Sveti Otac, želim biti jasan s vama, koji ste alergični na neistine i prazne riječi: u Crkvi ima mjesta za sve – za sve! – nitko nije beskoristan, nitko nije suvišan, za sve ima mjesta. Za sve nas takve kakvi jesmo, za sve nas. Crkva je mjesto za sve. „Oče, ali ja sam puki nesretnik, nesretnica: ima li mjesta za mene?“: ima mjesta za sve, sve zajedno, za svakog pojedinog s njegovim jezikom. Neka svaki od vas, pozvao je Papa, prenosi u ovim danima „jezik Isusove ljubavi“.

Dragi mladići i djevojke, pozivam vas da razmišljate o ovoj vrlo lijepoj stvari: da nas Bog voli, Bog nas voli takve kakvi jesmo, a ne onakve kakvi bismo htjeli biti ili kakve bi društvo htjelo da budemo: takve kakvi jesmo. On nas voli s manama koje imamo, s ograničenjima koja imamo i sa željom koju imamo da idemo naprijed u životu. Bog nas zove tako: imajte povjerenje jer Bog je otac, i On je otac koji nas voli, otac koji nas ljubi. To nije baš lako i zato imamo veliku pomoć u Gospodinovoj Majci: ona je i naša Majka. Ona je naša Majka. Htio sam vam samo ovo reći: ne bojte se, hrabri budite, idite naprijed svjesni da nas štiti Božja ljubav. Bog nas voli“, poručio je Papa mladima okupljenim na svečanom otvorenju 37. Svjetskog dana mladih koji se održava u Lisabonu od 2. do 6. kolovoza.