Budi dio naše mreže
Izbornik

Betlehem ove godine dočekuje Božić u tišini i potištenosti

Betlehem (IKA)

Betlehem, mjesto Isusova rođenja, u božićno vrijeme inače vrvi posjetiteljima, ali ove godine zbog rata umjesto predblagdanskog raspoloženja osjeća se tuga i samoća, izvijestila je u petak 22. prosinca KNA.

Ulice oko Bezilike Isusova rođenja prazne su, zbog rata u Svetoj zemlji nema inozemnih gostiju. Nakon napada Hamasa 7. listopada, pristup Betlehemu iz deset kilometara udaljenog Jeruzalema praktički je onemogućen.

Socijalne i gospodarske prilike u Betlehemu, gradu s 30.000 duša, krajnje su napete, jer Izrael ne dopušta ulazak palestinskih radnika u zemlju, a u samom gradu izostali su uobičajeni prihodi od posjetitelja za Božić

Unatoč brojnim primjedbama, božićne mise nisu otkazane, ali neće biti nikakvih vanjskih slavlja. Jeruzalemski latinski patrijarh kardinal Pizzaballa na Badnjak će boraviti u Betlehemu, nakon što je morao otkazati predbožićni posjet Gazi. U Betlehemu će posjetiti Baziliku Isusova rođenja, ali njegov boravak, za razliku od ranijih godina, neće biti popraćen glazbom i bubnjanjem.

Kardinal Pizzaballa slavit će božićnu polnoćku u 23.30 sati u crkvi svete Katarine, koja pripada kompleksu Bazilike Isusova rođenja. Ove godine za tu prigodu neće biti podijeljeno inače uobičajenih 1.300 ulaznica za polnoćku. Svatko može doći nenajavljen, priopćio je Kršćanski informacijski centar kojega vode franjevci.

U tu svrhu izraelske su vlasti najavile da će u određene sate otvoriti za prolaz automobila i autobusa nadzornu točku Rahelin grob između Jeruzalema i Betlehema.