Budi dio naše mreže
Izbornik

Crkva na Kubi nudi posredničku ulogu u krizi

Havana (IKA)

Katolička Crkva na Kubi pozvala je na dijalog između vlade i oporbenih pokreta i ponudila posredničku ulogu Crkve uslijed krize opskrbe i prosvjeda koji uvijek iznova izbijaju u toj državi, prenosi KNA.

Predsjednik Kubanske biskupske konferencije biskup Holguina Emilio Arangueren izjavio je u nedjelju 21. travnja 2024. za Radio Marti, da na Kubi postoji izreka: “Razumjet ćemo se ako razgovaramo”.

Stoga je važno biti spreman i imati prostor za razgovor o općem dobru, dodao je. “Naravno, Katolička Crkva je spremna i voljna razgovarati sa svim društvenim skupinama”, rekao je biskup.

Nadbiskup Santiago de Cube Dionisio García Ibáñez, grada gdje su održani posljednji prosvjedi, naglasio je da je Crkva uvijek spremna na suradnju za dobrobit naroda. Za to su, dodao je, potrebni i signali mogućih sugovornika. “To znači da i sugovornici to žele i da nas zamole za to”, rekao je.

Od izbijanja povijesnih socijalnih prosvjeda 2021. s Kube je pretežito u SAD otišlo oko 300 tisuća ljudi, oko tri posto ukupnog pučanstva. Udruge za ljudska prava optužuju vladu u Havani za tlačenje i kršenje ljudskih i temeljnih prava.

Kuba istodobno predbacuje SAD-u da tu komunističku državu pokušava ciljano destabilizirati trgovinskim embargom i poticanjem prosvjeda. Službeno zabranjena oporba kritizira socijalistički model planskog gospodarstva kao neučinkoviti, a jednopartijskoj vlasti predbacuje korumpiranost.