Budi dio naše mreže
Izbornik

Crkva u Boliviji zabrinuta zbog nestale djece

La Paz (IKA)

Svake godine u Boliviji nestane između 800 i 1.000 djece i madih, objavila je Bolivijska biskupska konferencija zabrinuta za njihovu sudbinu. Prema navodima bolivijskih biskupa, glavni razlog nestanka djece je organizirani kriminal, objavio je list Los Tiempos a prenosi KNA u ponedjeljak 15. travnja.

„Neprihvatljiva je činjenica da svake godine nestane toliko djece“, izjavio je glavni tajnik Bolivijske biskupske konferencije o. Diego Pla Aranda.

„Organizirani zločin vrlo je neugodna tema. Riječ je o trgovini drogom, krijumčarenju, trgovini ljudima i krijumčarenju ljudima“, rekao je o. Diego u Cochabambi tijekom opće skupštine Bolivijske biskupske konferencije koja završava u utorak.

„Svake godine u zemlji nestane između 800 i 1.000 djece i mladih. Moramo se suočiti s tim nasilnim stanjem i brzo pronaći rješenja“, dodao je.

Središnja tema opće skupštine upravo je nasilje i sigurnosno stanje u zemlji.

„Bolivija ima i jednu od najviših stopa ubojstava žena u cijeloj Latinskoj Americi, što je zabrinjavajuće“, naglasio je o. Diego. Biskupi pripremaju izjavu o toj temi, kao i o nasilju vezanome za uništenje okoliša, šumskim požarima i masovnoj sječi šuma te o nasilju prema medijima.
Bolivija je prema navodima Ujedinjenih naroda nakon Kolumbije i Perua treći po veličini proizvođač listova kome i kokaina na svijetu. Vlasti dopuštaju uzgoj i prodaju listova koke za žvakanje, pripravu čaja i vjerske obrede. Područje uzgoja za legalno tržište ograničeno je na 22.200 hektara. Dio berbe odvaja se međutim za nezakonitu proizvodnju kokaina. Nedavno su objavljene informacije o pronađenim velikim količinama kokaina koji potječe iz Bolivije, što je izazvalo žustru političku raspravu u toj zemlji.

Ključne riječi:
bolivija djeca droga kriminal