Budi dio naše mreže
Izbornik

Izvješća iz kuća Caritasa Zagrebačke nadbiskupije

Zagreb (IKA)

Caritas Zagrebačke nadbiskupije izvijestio je da je na početku školske odnosno akademske godine 2023./2024. u njegovim kućama na smještaju bilo 57 osnovaca, od kojih četvero prvašića, 24 srednjoškolaca i 26 studenata, a na završetku sedmero maturanata.

Caritas Zagrebačke nadbiskupije u svom radu posebnu pozornost pruža nastojanjima da se korisnicima kroz primjereno obrazovanje omogući sretnija budućnost.

Sljedećim kratkim izvještajima iz Caritasovih kuća obuhvaćeni su kako polaznici redovitog programa u redovnim osnovnim školama, tako i učenici koji su u tim školama u posebnim razrednim odjelima, pohađaju prilagođene programe, imaju individualizirani pristup ili pohađaju nastavu po posebnom programu.

U Caritasovoj Kući za žrtve obiteljskog nasilja na početku školske godine bilo je petero osnovaca i jedna srednjoškolka. Troje osnovnoškolaca je pohađalo nastavu po prilagođenom programu te su svi premješteni u drugu školu nakon izlaska iz Kuće – izvješćuje voditeljica Kuće Ljubica Košćak.

U rujnu prošle godine iz Kuće sv. Franje u Vugrovcu u školu je hrabro krenulo ukupno 24 školaraca. Od 18 polaznika osnovnih škola bilo je troje prvašića, a od šestero polaznika srednjih bio je jedan maturant – izvješćuje voditeljica Kuće Ivana Vincek Kovačić. Tijekom godine, naknadno je upisano još desetero osnovnoškolaca pristiglih u Kuću, a petero ih je napustilo Kuću te je nastavilo svoje obrazovanje u drugim školama.

Kuća za zbrinjavanje djece i odraslih osoba s tjelesnim i mentalnim oštećenjem „Bl. Alojzije Stepinac” u Brezovici u školskoj godini 2023./2024. imala je 34 učenika osnovnih škola i petero učenika srednjih škola, od kojih dva maturanta. Svi korisnici imaju utvrđen primjeren program osnovnog odgoja i obrazovanja. Nastava se provodi po posebnom programu u odgojnoj-obrazovnoj ustanovi koja ima posebne uvjete odgoja i obrazovanja. Od svih korisnika usluge smještaja koji su učenici samo jedan korisnik je učenik redovne osnovne škole, koji isto ima utvrđen primjereni program osnovnog odgoja i obrazovanja – izvješćuje stručna voditeljica Kuće Ana Klarić.

Kuća za mlade „Da život imaju!“ je od 25. listopada 2018. pružila smještaj za devedeset i dvoje mladih, od kojih je dvadeset i osmero bilo iz alternativne skrbi, a šezdeset i četvero iz obitelji skromnijih materijalnih prilika. Tijekom rada Kuće za njezine korisnike osigurane su 42 financijske potpore/stipendije, a za šestero korisnika osiguran je daljnji smještaj kroz projekte Europske unije. Trenutno je u Kući za mlade dvanaestero studenata iz obitelji skromnijih materijalnih prilika. Od mjeseca listopada 2021. godine zagrebački Caritas je otvorio dodatne kapacitete za smještaj studenata u svojoj kući u Vukomercu, koju je do sada koristilo trideset i devetero studenata, a u njoj je trenutno trinaestero studenata.

Od rujna 2023. godine u Kuću za mlade „Da život imaju!“ uvedeni su novi oblici smještaja – Organizirano stanovanje uz sveobuhvatnu podršku koje ima osmero korisnika i Organizirano stanovanje uz povremenu podršku sa sedmero korisnika. U Organiziranom stanovanju uz sveobuhvatnu podršku korisnici uče za automehaničare; kuhare i konobare; jedna učenica je završila za frizerku a druga je završila 3. razred pri I. gimnaziji. U Organiziranom stanovanju uz povremenu podršku jedna korisnica je na 1. godini dvopredmetnog studija lingvistike i fonetike, jedan korisnik uči za komercijalistu; ostali su završili za slastičarku, strojarskog računalnog tehničara i elektroničara. Od ostalih dvoje korisnika jedan je zaposlen a drugi traži posao – izvješćuje od socijalna radnica Ana Damjanović.

Caritas Zagrebačke nadbiskupije zahvaljuje svim ravnateljima, učiteljima, profesorima, stručnim/vanjskim suradnicima i volonterima koji su uz stručne zaposlenike njegovih kuća pomagali, ohrabrivali, motivirali i osnaživali korisnike u ispunjavanju njihovih školskih obveza ali i ostvarivanju njihovih snova.

Karitativna pomoć za školovanje djece i mladih u Zagrebačkoj nadbiskupiji je mnogo veća od navedenoga jer sadržajem ove vijesti nisu obuhvaćeni razni vidovi pomoći koje Caritas Zagrebačke nadbiskupije pruža đacima i studentima koji nisu smješteni u njegovim kućama, a također nije obuhvaćena ni pomoć koju župni Caritasi, odnosno župe u Zagrebačkoj nadbiskupiji, pružaju kroz razne vidove stipendija za školovanje djece i mladih na svom području, pomoć pri učenju putem instrukcija, pomoć u opremanju školaraca i slično – a ta pomoć je vrlo velika, priopćio je CZN.