Budi dio naše mreže
Izbornik

Crkva u Meksiku podupire inicijative domorodačkoga stanovništva

Ciudad de Mexico (IKA)

U priopćenju Meksičke biskupske konferencije ističe se blizina domorodačkom stanovništvu i podrška njegovim odgojnim, gospodarskim i duhovnim inicijativama, prenosi Vatican News.

Oslanjajući se na naslijeđenu mudrost i na tradicionalnu medicinu, te vraćajući se na gospodarske oblike poput razmjene, izvorno stanovništvo u Meksiku bolje se odupire koronavirusu, dodaje se u priopćenju koje prenosi portal Vida Nueva. Pandemija je potaknula te zajednice da se vrate svojim zajedničkim zdravstvenim sustavima, naslijeđenim oblicima gospodarstva, te da se organiziraju kako bi napredovali.

Mjesna Crkva nastavila je slijediti i pratiti te narode, pokušavajući ojačati šest stožera u njihovu životu: teritorij, rad zajednice, materinski jezik, skupštinu, vlasti unutar zajednice te slavljenički i duhovni vidik. Naime, dimenzija pastorala domorodačkih naroda i Afromeksikanaca usmjerena je, što se tiče teritorija, na promicanje točno određenih radnji radi zaštite ugroženih teritorija tih zajednica, te na promicanje kampanja u svrhu podizanja svijesti o brizi za majku zemlju.

Što se pak tiče rada u zajednici, Crkva je surađivala kako bi poduprla obiteljske i zajedničke vrtove te potaknula razmjenu dobara koju su neke zajednice počele smatrati alternativnim i solidarnim oblikom gospodarstva, a podupirala je također zdravstvene i prehrambene sustave samih zajednica. Usto je organizirala skupinu prevoditelja kako bi se potrebne informacije prenijele na izvornom jeziku zajednica. Zahvaljujući vijećima, u kontekstu pandemije nastojala je održati jedinstvo i komunikaciju prilikom donošenja različitih pastoralnih odluka.

Naposljetku, Crkva je organizirala videokonferencije kako bi informirala stanovnike o njihovim zdravstvenim i radnim pravima, a brinula je također o slavljeničkom i duhovnom vidiku organizirajući dane molitve, svakog 12. u mjesecu, kada se molilo Gospi od Guadalupe za završetak pandemije. I Afromeksikanci, zahvaćeni zdravstvenom i gospodarskom krizom, prešli su na biljnu medicinu kako bi se liječili kod kuće, i uspjeli su, zahvaljujući također pratnji i potpori pastoralnih inicijativa, ističe se u priopćenju meksičkih biskupa.