Budi dio naše mreže
Izbornik

HKS na međunarodnoj konferenciji Partnerstva katoličkih sveučilišta u Ružomberoku

Ružomberk (IKA)

U organizaciji Partnerstva katoličkih sveučilišta (Catholic Universities Partnership – CUP), na Katoličkom sveučilištu u Ružomberku u Slovačkoj je od 19. do 20. listopada 2023. održana međunarodna konferencija „Significant personalities of Catholic universities and their stories“ na kojoj su sudjelovali i predstavnici Hrvatskoga katoličkog sveučilišta.

U ime HKS-a sudjelovali su rektor vlč. prof. dr. Željko Tanjić i voditelj ljetne škole „Practicing Resilience – Preparing for Recovery“ Luka Poslon, mag. iur., a pridružio im se i prof. dr. fra Ante Crnčević s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, stipendist Nanovic instituta za europske studije.

U okviru konferencije prof. dr. Tanjić održao je predavanje o Marku Franoviću kao značajnom dobrotvoru HKS-a. Prof. dr. Ante Crnčević održao je predavanje o umirovljenom zagrebačkom nadbiskupu kardinalu Josipu Bozaniću, osnivaču Hrvatskoga katoličkog sveučilišta.

U okviru konferencije dodijeljen je počasni doktorat Robertu Nanovicu, osnivaču Nanovic instituta za europske studije, koji niz godina ostvaruje i podržava suradnju Partnerstva katoličkih sveučilišta. Na dodjeli počasnog doktorata sudjelovao i veleposlanik Republike Hrvatske u Slovačkoj Republici Aleksandar Heina.

Nakon dodjele počasnog doktorata, u bilaternom razgovoru s rektorom Katoličkog sveučilišta u Ružomberku prof. dr. Jaroslavom Demkom sudjelovali su rektor Tanjić i veleposlanik Heina. Tom prigodom razgovarali su o dosadašnjoj i budućoj suradnji. Također je potpisan ugovor o nastavku suradnje među katoličkim sveučilištima.

Predstavnici HKS-a prisustvovali su u subotu 21. listopada 2023. slavlju biskupskog ređenja novog biskupa Spišskoga mons. Františeka Trstenskog, nekadašnjeg prorektora za međunarodne odnose Katoličkog sveučilišta u Ružomberku. Poželjeli su mu mu svako dobro i Božji blagoslov u obnašanju biskupske službe.

Tijekom obnašanja službe prorektora za međunarodnu suradnju na Katoličkom sveučilištu u Ružomberoku mons. Trstenský je nekoliko puta posjetio Zagreb te je 2017. sudjelovao na konferenciji „Hope In The Future: The Experiences Of Youth Under Communism, The Transition To Democracy, And The Present“.

U svibnju 2024. godine bit će obilježeno 20 godina postojanja Partnerstva katoličkih sveučilišta. Domaćin sastanka, po drugi put, bit će Hrvatsko katoličko sveučilište.

O Partnerstvu katoličkih sveučilišta

Partnerstvo katoličkih sveučilišta djeluje u sklopu Nanovic instituta za Europske studije američkog sveučilišta Notre-Dame iz Indiane i nastoji ponovno osnovati katolička sveučilišta u Europi koja su ugašena pod pritiskom komunističkih režima te potpomoći otvaranju novih katoličkih sveučilišta u postkomunističkim zemljama. Partnerstvo od 2005. od godine organizira znanstveno-stručne skupove jednom godišnje u različitim europskim zemljama.

Među prvim partnerima u skupini sveučilišta, nazvanoj Partnerstvo katoličkih sveučilišta, bili su Katoličko sveučilište „Ivan Pavao II.“ Lublin (Poljska), Katoličko sveučilište u Ružomberoku (Slovačka), Katoličko sveučilište „Péter Pázmány“ (Mađarska) te Ukrajinsko katoličko sveučilište (Ukrajina).

Godine 2009. skupina je proširena novim prijateljima, kao što su Katoličko sveučilište Presvetog Srca (Milano) te Pariško katoličko sveučilište. Godine 2013. dobrodošlicu su iskazali i Hrvatskom katoličkom sveučilištu (Zagreb) te Papinskom sveučilištu sv. Tome (Rim).