Budi dio naše mreže
Izbornik

Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca otvorila samostan u Danskoj

Kopenhagen (IKA)

Nakon nekoliko godina probnog razdoblja prisutnosti u glavnom gradu Danske Kopenhagenu, u srijedu 18. siječnja 2023. svečano i službeno je otvoren Samostan sv. Franje Asiškoga, koji kanonski pripada Hrvatskoj provinciji svetog Jeronima franjevaca konventualaca.

Od 2016. godine uprava Reda manje braće franjevaca konventualaca tražila je neku od provincija koja bi bila kadra preuzeti odgovornost za misijsku prisutnost franjevaca u Danskoj. Nakon nekog vremena tu odgovornost je prihvatila hrvatska provincija, što je na kapitulu 2018. i službeno izglasovano.

No, kako provincija još uvijek nije u mogućnosti osigurati dovoljan broj redovnika (barem trojicu) bilo je potrebno zatražiti pomoć drugih jurisdikcija. Tako se trenutno u toj zajednici nalaze trojica redovnika od koji je gvardijan Hrvat fra Tomislav Cvetko, jedan je iz Slovenije – fra Tomaž Majcen, a treći brat je s Filipina – fra Steven Bejo. S te dvije jurisdikcije hrvatska provincija je potpisala konvenciju o suradnji.

Prigodom otvaranja samostana bila je nazočna gotovo cijela uprava hrvatske provincije na čelu s ocem provincijalom fra Miljenkom Hontićem, u pratnji vikara fra Martina Jakovića, tajnika fra Zlatka Vlaheka, te definitora fra Josipa Petonjića i fra Vladimira Vidovića.

Program otvaranja samostana počeo je svečanim euharistijskim slavljem na danskom jeziku, koje je predslavio biskup Kopenhagena i cijele Danske biskup mons. Czeslaw Kozon, nakon čega je uslijedio blagoslov samostana. Prije završnog obreda blagoslova samostana, fra Tomislav Cvetko, kao novi gvardijan, ispovjedio je vjeru i položio prisegu u ruke provincijala Hontića, kako to Pravilnik za održavanje kapitula predviđa.

Novi samostan nalazi se u sklopu kuće u kojoj živi i mjesni biskup Kozon. Dvojici braće povjerene su dvije centralne župe Kopenhagena, (kao župnicima) a treći je župni vikar u obje župe. Jedan od braće povremeno odlazi na Grenland, a nakana je biskupa da i službeno jednog od njih imenuje župnikom na Grenlandu.

Inače, Danska je zemlja u kojoj ima oko 1 % katolika, ali je zato teritorijalno jedna od najvećih biskupija u cijeloj Europi, jer, osim cijele Danske, obuhvaća čitav Grenland i Farske otoke. Trojica franjevaca konventualaca jedini su franjevci u cijeloj Danskoj. Redovito slave mise na nekoliko jezika, među kojima i na hrvatskom te se redovito svake druge nedjelje slavi misa i za Hrvate koji žive u Danskoj.