Budi dio naše mreže
Izbornik

Izjava američkih biskupa u povodu Bidenove inauguracije

Washington (IKA)

Predsjednik Konferencije katoličkih biskupa Sjedinjenih Država (USCCB) nadbiskup Los Angelesa José Horacio Gómez Velasco uputio je u ime biskupa priopćenje u povodu inauguracije 46. američkog predsjednika Joseha R. Bidena, u srijedu 20. siječnja.

Predsjednik USCCB-a na početku je poručio da moli Boga da udijeli novom predsjedniku mudrost i hrabrost u vođenju nacije i suočavanju s aktualnim poteškoćama.

Istaknuo je da zadaća biskupa nije podržavati stranke ili kandidate, nego govoreći o javnom životu, pokušavaju voditi savjesti i ponuditi načela ukorijenjena u evanđelju Isusa Krista i socijalnom nauku Crkve.

„Mi smo pastiri odgovorni za duše milijuna Amerikanaca i zagovornici za potrebe svih naših susjeda.“ Dodao je da u svim zajednicama diljem SAD-a katoličke ustanove oblikuju kulturu suosjećanja i brige, bez razlike služeći svima.

Podsjetio je da biskupska konferencija godinama upozorava na mnoštvo različitih pitanja, uključujući i pobačaj, eutanaziju, smrtnu kaznu, imigracije, rasizam, siromaštvo, brigu za okoliš, reformu kaznenog prava, ekonomski razvitak i međunarodni mir.

Ustvrdio je da oko tih i drugih pitanja biskupi surađuju sa svim predsjednicima i kongresima bez obzira na strane. Gledajući prema budućoj suradnji s predsjednikom Bidenom i njegovom administracijom i novim Kongresom, nadbiskup Gómez poručio je da će, kao i sa svim prijašnjima, biti područja u kojima će se slagati i surađivati te drugih u kojima će se temeljno protiviti. Dodao je da će suradnja s Bidenom biti jedinstvena jer je nakon 60 godina prvi američki predsjednik koji se izjašnjava katolikom.

Istaknuo je pritom da će u vrijeme rastućeg i agresivnog sekularizma biti osvježavajuće surađivati s predsjednikom koji razumije važnost vjere. „Bidenovu pobožnost i osobnu povijest, njegovo dirljivo svjedočenje kako mu je vjera donijela utjehu u vremenima tame i tragedije, njegovu dugogodišnju predanost evanđeoskom prioritetu za siromahe –sve ovo smatram nadom i nadahnućem.

Istovremeno, naglasio je predsjednik USCBB-a, biskupi su kao pastiri dužni „naviještati Evanđelje u svoj njegovoj istini i snazi, u zgodno i nezgodno vrijeme, čak i kada je nauk suprotan ili kada su evanđeoske istine suprotne pravcima šireg društva ili kulture. Stoga moram istaknuti da je naš novi predsjednik zajamčio slijediti određene politike koje će unaprijediti moralna zla i ugroziti ljudski život i dostojanstvo, najozbiljnije u područjima pobačaja, kontracepcije, braka i spola. Duboko zabrinjava sloboda Crkve i sloboda vjernika da žive po svojoj savjesti.“

Za biskupe, „nastavljena nepravda pobačaja ostaje‚ ‚glavni prioritet‘. Glavni ne znači jedini. Duboko smo zabrinuti radi mnogih prijetnji ljudskom životu i dostojanstvu u našem društvu. Ali kako papa Franjo naučava, ne možemo šutjeti kad se gotovo milijun nerođenih života u našoj zemlji iz godine u godinu odbaci. Pobačaj je izravan napad na život koji također ranjava žene i potkopava obitelj. To nije samo privatna stvar, nego postavlja zabrinjavajuća i temeljna pitanja o bratstvu, solidarnosti, i uključivanju u ljudsku zajednicu. Također je stvar socijalne pravednosti. Ne možemo ignorirati stvarnost da su stope pobačaja znatno više među siromašnima i manjinama i da se postupak redovito provodi za uklanjanje djece koja bi se rodila s invaliditetom“, napisao je nadbiskup Gómez.

Potom je izrazio nadu da će novi predsjednik surađivati s Crkvom i ostalim ljudima dobre volje, kako je obećao. Kao važna područja suradnje naveo je kulturne i ekonomske činitelje koji dovode do pobačaja, obiteljsku politiku koja priznaje ključnu ulogu snažnih brakova i roditeljstva za dobrobit djece i stabilnost zajednica.

Bidenov poziv na izlječenje nacije i jedinstvo nadbiskup je ocijenio dobrodošlim na svim razinama, dodavši da je izlječenje Božji dar. Napomenuo je i da „istinsko pomirenje zahtijeva strpljivo slušanje onih koji se ne slažu s nama, spremnost na opraštanje i odbacivanje želje za osvetom“.

Na kraju izjave, mons. Gómez povjerio je sve nade i strahove nježnom srcu Isusove Majke Blažene Djevice Marije, zaštitnice američkog naroda. „Neka nas ona vodi putovima mira i izmoli nam mudrost i milost istinskog domoljublja“, zaključio je.

S izjavom USCBB-a nije se složio nadbiskup Chicaga kardinal Blase Joseph Cupich što je izrazio na Twitteru. Izjavu je opisao kao nepromišljenu. Napisao je da je iznenadila mnoge biskupe koji su ju dobili tek nekoliko sati prije objavljivanja. Također je ustvrdio da pri sastavljanju nije bilo kolegijalnih konzultacija koje su uobičajene za izjave koje predstavljaju i imaju podršku svih američkih biskupa, prenijela je CNA.