Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Cupich: Deklaracija Dikasterija za nauk vjere o blagoslovima je korak naprijed

Chicago (IKA)

Nadbiskup Chicaga kardinal Blase Joseph Cupich objavio je priopćenje o Deklaraciji „Fiducia supplicans – Molitveno povjerenje“ o pastoralnom značenju blagoslovâ, koju je Dikasterij za nauk vjere objavio 18. prosinca 2023., izvijestio je Vatican News.

Ponavljajući da Crkva zahtijeva pastoralni pristup prema osobama u „neregularnim“ situacijama, uključujući i istospolne veze, kardinal Cupich istaknuo je da će nova deklaracija Dikasterija za nauk vjere „pomoći još mnogim osobama u našoj zajednici da osjete Božju blizinu i suosjećanje“. Doktrinarni dokument, koji je odobrio Papa, dopušta zaređenim službenicima da blagoslivljaju parove istog spola, ali izvan ritualizacije ili imitacije vjenčanja. Doktrina o braku se ne mijenja, ističe se u deklaraciji.

U prvom takvom tekstu objavljenom nakon 23 godine, od deklaracije „Dominus Iesus“, „apel je pastirima da zauzmu pastoralni pristup da bi bili dostupni ljudima“ koji prepoznaju potrebu za Božjom pomoći i prisutnošću u svojim životima, bez traženja legitimiteta za njihov poseban status, napisao je nadbiskup Chicaga.

„U tom smislu deklaracija je korak naprijed“, dodao je, naglašavajući da je ona u skladu sa „željom pape Franje da pastoralno prati ljude“, kao i s „Isusovom željom da bude blizak svim ljudima koji žele milost i podršku“.

Kardinal Cupich je nadalje naglasio da deklaracija Dikasterija za nauk vjere održava tradicionalno učenje Crkve o braku, što odgovara prethodnim izjavama pape Franje da nije prikladno da crkveni autoriteti „službeno utvrđuju postupke ili obrede“ za svaku moguću situaciju.

Također je istaknuo da Dikasterij za nauk vjere inzistira na tomu da se blagoslovi osobama u „neregularnim“ situacijama ne daju tijekom obreda koju ima građanska zajednica. To se odnosi i na „neregularne“ parove i na istospolne parove. Takvi bi se blagoslovi, smatra kardinal, trebali događati u svijesti da se davanjem blagoslova u takvim okolnostima „nema namjera išta ozakoniti, nego otvoriti svoj život Bogu, moliti ga za pomoć da se živi bolje i također zazvati Duha Svetoga da bi se vrjednote Evanđelja mogle živjeti s većom vjernošću“, piše Vatican News.

Cjeloviti tekst priopćenja kardinala Cupicha objavljen je na mrežnim stranicama nadbiskupije Chicago.