Budi dio naše mreže
Izbornik

Izraelski biskupi zabrinuti zbog izgona majki Filipinki i djece

Jeruzalem (IKA)

Katolički biskupi u Svetoj zemlji reagirali su na nedavni val izgona filipinskih majki i djece, na koji su se odlučile izraelske vlasti, prenosi Vatican News.

Odluka se počela primjenjivati nakon isteka njihovih viza, ali ona dovodi u nevolju i te žene i njihove poslodavce, upozorili su biskupi. Ne možemo zanemariti posebno stanje u kojem se nalaze strani radnici i njihova djeca koja su rođena u zemlji, napisali su biskupi u dokumentu u kojem su izrazili zabrinutost zbog onoga što se događa u Izraelu. Imigracijske vlasti, naime, protjeruju one koji su izgubili status i dozvolu boravka u Izraelu. Zajedno s radnicama zemlju moraju napustiti i njihova djeca.

Govorimo o ženama koje su došle ovamo da bi odgovorile na potrebu izraelskog društva, obično su zaposlene u kućnim poslovima ili kao pomoć starijim osobama. Njihova djeca koja su rođena ovdje, pohađaju izraelske škole, govore i igraju se na hebrejskom, vole državu Izrael i u njoj vide svoje mjesto i budućnost, napisali su biskupi.

Filipinke su podvrgnute izboru: nastaviti raditi u Izraelu ili ostvarivati svoje pravo na majčinstvo. Naime, u praksi se predviđa da im se povuče dozvola boravka ako zatrudne i odluče dijete zadržati sa sobom u Izraelu, te da ih se zamijeni drugim strankinjama.

Pitamo se, poštuje li uistinu takva politika doprinos koji su one dale izraelskom društvu svojim neumornim radom. Nije li istina da ta politika dovodi u nevolju te žene i njihove poslodavce?

Biskupi u dokumentu apeliraju da se postupa milosrdno prema djeci koje je relativno malo, koja su rođena u Izraelu, a neki od njih ne mogu čak podnijeti zahtjev za državljanstvo u svojim zemljama podrijetla. Pozivamo vlasti da daju mogućnost, pod posebnim uvjetima, kako bi svoj život nastavili u zemlji gdje su rođeni, zaključili su katolički biskupi u Svetoj zemlji.

Ključne riječi:
biskupi filipinke Izrael