Budi dio naše mreže
Izbornik

Katolička Crkva u Kraljevini Tajland

Rim (IKA)

Među oko 69 milijuna stanovnika Tajlanda samo je 388.000 katolika, pokazuju crkvene statistike, prenosi Vatican News uoči posjeta pape Franje toj većinski budističkoj zemlji u jugoistočnoj Aziji.

Kršćanstvo je u nekadašnji Sijam stiglo s portugalskim misionarima u 16. i 17. stoljeću. Isusovci su tada otvarali prve samostane, škole, internate i crkve. Godine 1669. papa Klement IX. utemeljio je Apostolski vikarijat Sijam pa je 350. obljetnica toga događaja ujedno povod posjeta pape Franje Bangkoku od 20 do 22. studenoga, kojim će se obilježiti i 50. obljetnica uspostave diplomatskih odnosa Kraljevine Tajland i Svete Stolice godine 1969.

Katolici u Tajlandu okupljeni su u 11 dijeceza s više od 400 župa. Nadbiskup glavnoga grada Bangkoka, kojega je Papa 2015. pozvao u Kardinalski zbor, je Francis Xavier Kriengsak Kovitvanij (70). Njegov je predšasnik Michael Michai Kitbunchu (90) osamdesetih godina protekloga stoljeća bio prvi Tajlanđanin imenovan kardinalom.

Katolička Crkva u Tajlandu ima pred sobom različite izazove u različitim dijelovima kraljevine. Tako su biskupije Chiang Rai i Chiang Mai na sjeveru zemlje, gdje živi brojno stanovništvo koje je stoljećima pristizalo iz današnje Kine, Vijetnama i Mjanmara snažno prožete misionarskim djelovanjem. U metropoli Bangkok katolištvo je duboko ukorijenjeno u tajlandski kontekst i pred njim su izazovi budističke tradicije, mješovitih brakova i nacionalizama. Istodobno su odnosi s predstavnicima budizma vrlo važni za mjesnu Crkvu, koja ocjenjuje da počivaju „na međusobnom poštovanju“.

Premda se Papinu posjetu raduju i ilegalni useljenici u Tajlandu njima se ne preporučuje dolazak na misu sa Svetim Ocem. Naime, 1500 pakistanskih izbjeglica katolika mogu biti uhićeni na putu na misno slavlje. Prema riječima voditelja Isusovačke službe za izbjeglice u Bangkoku Louiea Bacomoa tajlandska policija ne priznaje osobne dokumente koje izdaje UNHCR, agencija Ujedinjenih naroda za izbjeglice, pa im savjetuju da ne sudjeluju na velikim događanjima na kojima su pojačane sigurnosne mjere.

Ključne riječi:
statistika tajland