Budi dio naše mreže
Izbornik

Konferencija voditelja Katoličkih biblijskih djela Subregije srednja Europa Katoličke biblijske federacije (CBF)

Iasa (IKA)

Voditelji Katoličkih biblijskih djela Subregije srednja Europa Katoličke biblijske federacije (CBF) sastaju se jedanput godišnje u raznim gradovima područja iz kojih dolaze, ove godine u gradu Iași u Rumunjskoj od 22. do 25. listopada. Na tim susretima već duži niz godina redovito sudjeluju i članovi Hrvatskoga katoličkog biblijskog djela (HKBD), ustanove HBK za promicanje i apostolat biblijskog pastoralnog djelovanja.

Srednjoeuropsku subregiju svjetske Katoličke biblijske federacije čine Belgija, Nizozemska, Njemačka, Švicarska, Austrija, Češka, Slovačka, Poljska, Mađarska, Rumunjska, Slovenija i Hrvatska, a od ove godine i Rusija. Premda su pozvani i predstavnici Srbije, Bugarske i Ukrajine na susret se nije nitko iz tih zemalja odazvao. Hrvatsko katoličko biblijsko djelo na ovom susretu zastupao je dr. sc. Đurica Pardon, vršitelj dužnosti voditelja HKBD.

Konferencija je započela razmatranjem života sv. Jeronima i molitvom koja je bila nadahnuta Apostolskim pismom pape Franje u obliku motu proprija „Aperuit illis“ kojim se ustanovljuje Nedjelja Božje riječi i sve vjernike potiče na slavljenje, razmišljanje i širenje Božje riječi.

Uslijedila su izvješća voditelja nacionalnih Katoličkih biblijskih djela. Sudionici Konferencije bili su primljeni u audijenciju kod biskupa Iosifa Păuleţa u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije. Generalni tajnik Katoličke biblijske federacije dr. sc. o. Jan Stefanów, SVD, zahvalio je biskupu na prijemu i istaknuo kako će njegovim nastojanjem i radom vlč. dr. sc. Eduarda Patrascua, domaćina Konferencije, biblijski pastoral biti unaprijeđen na cijelom području Rumunjske.

Tijekom Konferencije generalni tajnik Katoličke biblijske federacije dr. sc. o. Jan Stefanów, SVD, pozvao je sve članove nacionalnih biblijskih djela da potaknu članice Katoličke Biblijske federacije, tj. biskupske konferencije u svojim zemljama, na što dublje i šire provođenje odredaba i savjeta Svete Stolice istaknute u pozivima Papinskog vijeća za novu evangelizaciju, što ga predvodi nadbiskup Rino Fisichella i poticaja kardinala Luisa Antonija Taglea, predsjednika Katoličke biblijske federacije, kako bi se u svakoj biskupiji uspostavio ured za biblijski pastoral. Iskustva iz drugih krajeva svijeta, npr. iz Afrike, Južne Amerike, Oceanije i Azije svjedoče o snazi Crkve koja organizirano i strukturirano unutar Katoličke biblijske federacije provodi biblijski pastoral na dobro svojih vjernika. Istaknuto je da se upravo zbog organiziranoga biblijskog pastorala u tim Crkvama razvio i snažan osjećaj za pravednost prema ljudima i probudila ekološka zauzetost kršćana u brizi za zajednički dom, prema želji i naputcima Pape Franje.

Uz zahvale dr. Patrascu na uspješno organiziranom susretu dogovoreno je kako će domaćin sljedećeg susreta članova Subregije Srednja Europa Katoličke biblijske federacije biti Katoličko biblijsko djelo iz Rusije, a grad susreta je Moskva. Vrijeme događanja sljedeće Konferencije Subregije je od 12. do 15. svibnja 2020. Tema susreta je: „Biblija, ekonomija i ekologija“. Uz program susreta planira se organizirati i konferencija za lokalne poduzetnike i druge istaknute članove Ruske Katoličke i Pravoslavne Crkve.