Budi dio naše mreže
Izbornik

Ponovno otvorena katedrala u Temišvaru nakon pet godina obnove

Temišvar (IKA)

Svečani blagoslov katedrale sv. Jurja u Temišvaru nakon što je bila pet godina u obnovi predvodio je 22. travnja apostolski nuncij Miguel Maury Buendía, a sudjelovali su i bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak te generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije vlč. doc. dr. Krunoslav Novak. O samom tijeku restauracije govorio je za Hrvatsku katoličku mrežu kanonik Nikola Lauš, kancelar i ekonom Temišvarske biskupije.

Katedrala u skelama nije prizor samo u Zagrebu – u rumunjskom glavnom gradu Temišvaru je donedavno i mjesna katedrala sv. Jurja bila podložena sveobuhvatnim restauratorskim radovima. Kako objašnjava Nikola Lauš, svećenik hrvatskih korijena, kancelar i ekonom Temišvarske biskupije, obnova je pokrenuta u sklopu europskog projekta 2019., a obnovljena je katedrala zajedno s kriptom. Dok su se nadali da će restauracija biti brža, kanonik Lauš je istaknuo izazove poput pandemije i poskupljenja građevinskog materijala.

Najveći je to projekt obnove i restauracije u povijesti katedrale sv. Jurja koja je izgrađena između 1736. – 1774., piše lokalni rumunjski portal Timis Online.

Za vrijeme trajanja obnove, poručio je kanonik Lauš, nisu se mogle slaviti mise u samoj katedrali. „Imali smo skele u cijeloj katedrali. Mi smo morali sve obnoviti. Cijeli kamen u katedrali smo izvadili”, kazao je, dodajući kako se katedrala čak i spustila zbog slabih temelja. Ipak, u obnovi su uspjeli sačuvati barem 50 posto prvotnog kamena, a glede fasade su nastojali vratiti boju koja je bila za vrijeme izgradnje u 18. stoljeću. Unutar same katedrale, primijetio je kanonik, prije obnove su boje bile prilično tamne, stoga su u restauraciji nastojali ih posvijetliti „barem za pola tona ili za cijeli ton”.

Kanonik je istaknuo kako je katedrala sv. Jurja posebna i zbog svojih oltarnih kipova koji prikazuju svece koji se posebno štuju u Banatu kao što je sv. Ivan Nepomuk, zaštitnik Banata te sv. Rok, sv. Rozalija i sv. Sebastijan, zaštitnici protiv kuge koja je zahvatila Temišvar u 18. stoljeću.

Nakon temeljite obnove, blagoslov katedrale predvodio je dotadašnji apostolski nuncij u Rumunskoj i Moldaviji Miguel Maury Buendía, koji je u travnju 2023. imenovan nuncijem u Velikoj Britaniji.

Katedrala sv. Jurja nije ujedno katedralna župa, objasnio je kanonik Lauš, dodajući kako na području Temišvarske biskupije boravi oko 90 tisuća rimokatolika.

Na koncu, u razgovoru za Hrvatsku katoličku mrežu, poručio je kako „vrlo rado čekamo bilo kojeg vjernika koji dođe ovdje u mjesto Temišvar. Neka posjeti našu katedralu kako bi mogao ući u nju da bi se mogao pomoliti, da bi mogao naći tu tišinu koja nas približava prema nebeskome Ocu”.