Budi dio naše mreže
Izbornik

Krčenje šuma u Brazilu u rujnu se udvostručilo u odnosu na 2018.

Brasilia (IKA)

Sječa stabala u amazonskoj prašumi pojačana je i u rujnu, upozoravaju mjesni medji pozivajući se na mjerenja državnoga istraživačkoga instituta Inpe. U rujnu je naime iskrčeno 1447 četvornih kilometara šume, oko 96 posto više nego prije godinu dana.

Proteklih mjeseci bilježi se stalni porast – u lipnju 88 posto više, u srpnju čak 278 posto a u kolovozu 222 posto više sječe. Objavljivanje podataka u srpnju je dovelo do otvorenoga sukoba predsjednika Jaira Bolsonara i predstojnika instituta Ricarda Galvaoa, kojemu je zatim Bolsonaro u kolovozu dao otkaz. Također je uvjetovao da mu se svi podaci moraju dati na uvid prije objavljivanja, no Inpe je ipak i ove najnovije dostavio medijima.

Podaci nadalje pokazuju da je u prvih devet mjeseci ove godine iskrčeno više od 7800 četvornih kilometara šuma, 93 posto više nego u istom razdoblju 2018. i time je dostiglo najveću razinu od godine 2016. Ekolozi predbacuju vladi slabljenje nadzornih ustanova i promicanje ilegalnih djelatnosti. Bolsonaro je pak optužio nevladine organizacije i domorodačke narode za podmetanje požara da bi naštetili njegovu ugledu.

Inpe je također objavio da se broj požara u Amazoniji smanjio otkako su angažirane vojne snage. Nakon što je u kolovozu bio trostruko veći nego protekle godine – s 10.421 povećan na 30.901, tisuće vojnika poslano je pomoći u gašenju pa je u rujnu bilo 19.925 požara u odnosu na rujan protekle godine s njih 24.803, prenosi Kathpress.

Ključne riječi:
Brazil krčebnje šuma