Budi dio naše mreže
Izbornik

Kustos Svete zemlje: Kršćani su u Svetoj zemlji privilegirani, drugdje su izloženi nezainteresiranosti

Jeruzalem (IKA)

Kustos Svete zemlje fra Francesco Patton smatra da su kršćani u Svetoj zemlji, unatoč teškim uvjetima kojima su trenutačno izloženi, zapravo privilegirani u odnosu na kršćane koji pate u drugim dijelovima svijeta.

Dok patnje kršćana u Svetoj zemlji izazivaju pozornost i sućut svjetske javnosti, i u drugim dijelovima svijeta kršćani žive u teškim uvjetima i ujedno su izloženi globalnoj nezainteresiranosti, izjavio je fra Francesco na Veliki petak 29. ožujka za njemačku Katoličku novinsku agenciju (KNA).

Kustos Svete zemlje komentirao je raspoloženje neposredno nakon procesije Velikog petka na Via Dolorosi u Jeruzalemu. Za kršćane je važno čvrsto pouzdanje u Boga, rekao je, jer „Veliki petak nije vječan. To je jedan dan, nakon njega slijedi Velika subota, a onda na Uskrs dolazi svjetlo uskrsnuća i uskrsna poruka nade, koja pred pozadinom patnje Velikog petka još snažnije sjaji“.

Ovogodišnji Veliki petak usljed rata potvrđuje biblijsku izreku „patnik među patnicima“, jer trenutačno nema mnogo razloga za veselje, rekao je fra Francesco.

Križni put i Via Dolorosa zaslužni su jer slijede Isusov trag na njegovu putu patnje i s različitih strana bacaju svjetlo na njegovo posljednje putovanje, smatra kustos Svete zemlje. Podsjećaju, nastavio je, da je Isus nakon smrtne presude bio izrugivan i psovan, ali i da je iskusio mnogo suosjećanja i pomoći. To se dogodilo u susretima s majkom i s Veronikom koja mu je pružila rubac, zatim kroz naklonost žena koje su plakale kao i u osobi Šimuna Cirenca koji mu je pomogao nositi teški križ. Oni su time postali primjeri mentaliteta pomoći i solidarnosti upravo u teškim trenutcima, rekao je fra Francesco Patton.

Franjevačka kustodija u Jeruzalemu po papinu nalogu već više od 800 godina nadležna je za Svetu zemlju.