Budi dio naše mreže
Izbornik

Mađarsko redovničko nacionalno hodočašće

Budimpešta (IKA)

Više od 200 pripadnika redovničkih zajednica u Mađarskoj okupilo se tijekom vikenda na nacionalnom redovničkom hodočašću u marijanskome svetištu Mátraverebély-Szentkút.

Središnju liturgiju koja je bila vrhunac hodočašća predvodio je umirovljeni biskup Antal Majnek, izvijestio je u ponedjeljak 15. travnja Kathpress. Hodočašće organizira od 2015. Mađarska konferencija redovničkih poglavara.

Biskup Majnek, pripadnik franjevačkog reda, naglasio je u propovijedi usku povezanost poziva na redovnički život s Bogom i bližnjima kao i s posredovanjem mira.

Tom je prigodom redovničke zavjete položio pripadnik redovničke zajednice marista Tristany De Juan Pablo Adolfo. Redovnici maristi u Mađarsku su stigli 1927. iz Turske i ondje su osnovali školu. Za vrijeme Drugog svjetskog rata skrivali su židovsku djecu. Komunističke vlasti zabranile su im djelovanje, ali su se 1999. vratili u Mađarsku, gdje se u Ostrogonu i Karcagu skrbe o zapostavljenoj djeci.
U Mađarskoj danas djeluju pripadnici 90 redova s ukupno 1.146 članova, od toga 633 redovnica i 513 redovnika. Njihova prosječna dob je 57 godina. Ured Mađarske konferencije redovničkih poglavara brine se o suradnji među redovima. Zajednički programi i mreže suradnje odvijaju se u okviru područja obrazovanja, njegovanja zvanja, komunikacije, gospodarstva, socijalne skrbi i duhovnosti.