Budi dio naše mreže
Izbornik

Martin Selmayr predložen za novog veleposlanika Europske unije pri Svetoj Stolici

Bruxelles (IKA)

Bivši glavni tajnik Europske komisije Martin Selmayr imenovan je za veleposlanika Europske unije pri Svetoj Stolici, objavila je u utorak Europska komisija, a prenio katholisch.de.

Josep Borrell, visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Europske komisije, imenovao je 44 voditelja izaslanstava, voditelja ureda, otpravnika poslova Europske unije za nadolazeću diplomatsku rotaciju u izaslanstvima EU-a diljem svijeta. Nijemac Martin Selmayr, koji je od 2019. do početka 2024. bio veleposlanik Europske unije u Beču, imenovan je za veleposlanika EU-a pri Svetoj Stolici, Malteškom redu i organizacijama UN-a. Nominaciju mora pratiti potvrda na novoj lokaciji. Doktor prava trenutno je gostujući profesor za europsko pravo na Institutu za inovacije i digitalizaciju prava na Sveučilištu u Beču.

Selmayr je prije rada u diplomatskoj službi EU bio najutjecajniji dužnosnik u Komisiji Europske unije. Od 2014. do 2018. bio je šef kabineta tadašnjeg predsjednika Komisije Jean-Claudea Junckera, a od 2018. do 2019. glavni tajnik Europske komisije.

Selmayr bi na jesen trebao zamijeniti nizozemsku diplomatkinju Alexandru Valkenburg, koja je na čelu predstavništva Europske unije u Rimu od 2020. godine. Veleposlanstvo predstavlja EU ne samo pred Svetom Stolicom, već i pred Malteškim redom, Republikom San Marino i organizacijama UN-a u Rimu, Svjetskim programom za hranu, Organizacijom za hranu i poljoprivredu te Međunarodnim fondom za poljoprivredni razvoj. Europska unija i Sveta Stolica uspostavile su diplomatske odnose 1970. Vatikan od te godine šalje nuncija u Bruxelles, a EU od 2006. ima akreditiranog veleposlanika pri Svetoj Stolici. Selmayr je prvi Nijemac na ovoj poziciji. Njegovi prethodnici bili su iz Nizozemske, Poljske, Francuske i Portugala, izvijestio je 17. travnja katholisch.de.